fbpx

Kitajski odvetnik za človekove pravice umrl v “sumljivih okoliščinah” v vojaški bolnišnici

Odvetnik za človekove pravice Li Baiguang (vir: twitter)

Kitajski odvetnik za človekove pravice je umrl po nenadnem poslabšanju zdravstvenega stanja. V vojaški bolnišnici v Nanjingu je umrl v 49. letu starosti. Njegovi prijatelji trdijo, da je bil z izjemo manjših bolečin v želodcu prej v dobrem zdravstvenem stanju.

Na Kitajskem je umrl odvetnik za človekove pravice Li Baiguang, ki je bil že dlje časa trn v peti kitajski komunistični oblasti. “Po nenadnem izbruhu bolezni so bili poskusi, da bi ga rešili, zaman, tako da je preminil,” je po poročanju Breitbarta povedal neznani vir in dodal, da Li v zadnjem času ni opravil nobenega zdravniškega pregleda, da bi lahko poročali o kakšni dolgotrajni bolezni. Vojaška bolnišnica, ki ga je sprejela, in kitajske oblasti glede njegove smrti ne dajejo izjav.

Li je leta 2008 prejel Nagrado Demokracije za versko svobodo, ki jo podeljuje ameriška neprofitna organizacija NED z namenom promoviranja demokracije v tujini. Nagrado je prejel zaradi svojega dela, kjer je branil krščanske pastorje na Kitajskem. Ob podelitvi nagrade ga je ameriški kongresnik Frank Wolf Lija zaradi izzivov, ki jih je postavljal kitajskim oblastnikom, primerjal z Aleksandrom Solženicinom in Andrejem Sakharovim.

Li Baiguang ob podelitvi nagrade za Demokracijo 2008. (vir: Twitter)

Li se je pri svojem delovanju zavzemal za vzpostavljanje ravnotežja moči med politiko in zakonom. Po njegovih izkušnjah je bil namreč prav zakon največji zaščitnik pravic in svoboščin državljanov.

Za smrt odgovorna kitajska oblast?
Bob Fu, Lijev prijatelj iz ZDA, je v dvomih zaradi sumljivih okoliščin, v katerih je umrl Li. “Li ni pil alkohola in ni kadil. Da nekomu čez noč odpovedo jetra pri 49 letih, je zares neverjetno.” Bolj natančni v svojih obtožbah so bili v krščanski neprofitni organizaciji ChinaAid, kjer so kitajske oblasti obtožili za Lijev umor. V svoji izjavi trdijo, da so “kitajski uradniki v provinci Zhejiang [Lija] ugrabili, pretepli in ga nato prisilili, da zapusti območje z grožnjo, da ga bodo sicer razčetverili zaradi njegovega branjenja kmetov, katerim je vlada nezakonito vzela zemljo.”

Nobelov nagrajenc za mir Liu Xiaobo. (vir: Twitter)

Podoben primer nenadne smrti je v letu 2017 doletel dobitnika Nobelove nagrade za mir Liuja Xiaoboja, ki je v priporu umrl zaradi slabe oskrbe. Kitajske oblasti namreč niso dovolile, da bi ga oskrbeli tuji zdravniki, ki bi mu lahko rešili življenje.

Ivan Šokić