Kitajski rastejo apetiti: Naslednja svilna cesta bo potekala prek Arktike

(vir: twitter)

Kitajski državni urad za informiranje je objavil poročilo, v katerem so predstavili svoje zanimanje za Arktiko. Ta naj bi bila za Kitajce zanimiva, čeprav sami nimajo teritorialnega stika z arktičnim območjem. Po navedbah v poročilu naj bi odprtje plovnih poti po arktičnem območju predstavljalo novodobno svilno cesto, saj bi se močno skrajšal čas potovanja iz Kitajske do Evrope.

Novonastalo kitajsko zanimanje za Arktiko je vključeno v trgovsko pobudo En pas, ena pot, katere namen je obujanje trgovine na tako imenovani pozabljeni svilni cesti. Pobuda, ki se je začela v letu 2013, se je takrat osredotočala predvsem na države osrednje Azije in Bližnjega vzhoda. Kitajsko zanimanje za Arktiko pa bi lahko močno vplivalo tudi na trgovanje v Evropi, saj bi bila arktična pot občutno krajša od trenutno najkrajše možnosti, ki je Sueški prekop.

“Medtem ko bo zasledovala lastne interese, bo Kitajska spoštovala interese ostalih držav in širše mednarodne skupnosti,” so zapisali v poročilu. A zdi se, da so besede eno, dejanja pa nekaj drugega. Po poročanju Financial Timesa naj bi po tem, ko je kitajska raziskovalna ladja dobila dovoljenje za znanstveno raziskovanje v Severozahodnem prehodu, kitajski mediji razglasili potovanje za “odprtje nove morske poti za Kitajsko”.

Prikaz kitajske arktične poti. (vir: YouTube)

Kitajski apetiti ne poznajo meja
Kitajci se zanimajo tudi za nafto, zemeljski plin, ribolov, turizem in znanstveno raziskovanje na arktičnem območju. S tem namenom je Kitajska po poročanju Breitbarta začela krepiti odnose z državami, ki imajo neposreden dostop do Arktike. Tako so v Šanghaju v sodelovanju z nordijskimi državami vzpostavili skupno raziskovalno središče za preučevanje Arktike. Od Grenlandije, ki naj bi po pričakovanjih do leta 2021 postala v celoti samostojna država, so kupili pravice za rudarjenje. Zadnjih pet let potekajo tudi pogovori o Arktiki med Rusijo in Kitajsko. Razlog za to naj bi po navedbah Newsweeka bilo dejstvo, da so Rusi zaenkrat edini na svetu, ki jim je uspelo izdelati ledolomilce na jedrski pogon.

Ivan Šokić

 • xtc

  Vse bolj jasno je ,da ni daleč ,ko si bosta Kitajska in Rusija skočili v lase.

 • freedomfighter

  Tele kitajci bodo z malo srece svet naredili tako odvisen od njih da bodo huje kot nemcija za eu…malo si poglejte koliko kitajska izvozi ze samo hrane…ce ustavijo izvoz polovico sveta strada…vcasih je imela le amerika tako moc ampak tega casa je konec

  • xtc

   A bi šlo brez ZF prabliskov?

   • freedomfighter

    Zf?

 • Dostmamrecesije

  Putin in Ši si ne bosta več dolgo segala v roke.

 • Traveler

  Severna morska pot ni nic novega odkar se polarne kape vedno bolj topijo in se plovna sezona daljsa.Pot iz DV v severno EU skrajsa skoraj za polovico,zelo pomembno pa je tudi,da ni oderuskega placila za tranzit Sueskega prekopa.Srednje velika ladja placa blizu pol milijona USD samo za en prehod.Egipt zivi bolj ali manj od teh prihodkov.
  Pravico t.i. nedoznega prehoda (innocent passage) skozi teritorijalno morje ima vsaka trgovska ladja. Rusija in Norveska ze pospeseno izkoriscata svoji EEZ,ki se raztezata 200Nm od osnovne crte,tako da tam Kitajci, brez njihovega dovoljenja, nimajo kaj iskati.
  FF je spodaj omenjal kako Kitajci razpolagajo z ogromno hrane.To ne drzi.Edini del kjer se lahko kolikor toliko kmetuje je Mancurija,drugo je pregorato in manjka plodne zemlje. Zato so vzeli v Sibiriji v dolgoletne zakupe na tisoce ha plodne zemlje.Svinjske farme,ki jih kontrolira vlada, bi zdrzale le nekaj mesecev,potem pa bi stradali.Tega se zavedajo,kot tudi,da so se po drugih resursih revna drzava,zato rinejo v Afriko,JV Azijo in Juzno Ameriko.Dobra pomorska blokada bi jih mocno prizadela.Edina drzava danes,ki je glede hrane avtarkticna, je ZDA. Tega se zavedajo,in so tudi dali vedeti,da,ce bo treba, bodo uporabili hrano kot orozje.
  Je pa res,da hitro napredujejo,bo pa trajalo se kar nekaj casa predno po moci dohitijo stricka Sama.Je tudi dobro tako.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!