fbpx

Kitajski komunistični predsednik bo lahko odslej vladal neomejeno število mandatov

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Kitajski narodni kongres je danes odpravil omejitev števila predsedniških mandatov in omogočil neomejeno vladanje Xi Jinpingu. Od skoraj 3 tisoč delegatov na zasedanju v Pekingu sta proti temu glasovala le dva, trije pa so se vzdržali. Na Kitajskem ima še vedno popolno oblast komunistična partija, vse druge politične alternative pa so prepovedane.

Odprava ustavne omejitve dveh predsedniških mandatov naj bi 64-letnemu Xiju, najmočnejšemu kitajskemu voditelju v zadnjih desetletjih, omogočila pospešitev uresničevanja načrta za “novo dobo”, ko naj bi dežela z največ prebivalci na svetu znova zasedla tisto mesto v središču svetovne politike, ki ji po mnenju Kitajcev pripada.

Xi se je na oblasti utrdil že leta 2012 z imenovanjem za generalnega sekretarja kitajske komunistične partije, ki nima omejenega mandata, poroča STA. Položaju predsednika države, ki je sicer pretežno ceremonialne narave, bi se moral Xi sicer odpovedati v letu 2023.

Foto: epa

Xi Jinping, ki se je rodil 15. junija 1953 v Pekingu, je sin enega od ustanoviteljev kitajske komunistične partije in veterana komunistične revolucije Xi Zhongxuna. Zaradi slavnega družinskega porekla je veljal za “princa” – otroka kitajske komunistične aristokracije.

C. Š.