fbpx

Kitajski predsednik si želi s pomočjo Trumpa okrepiti odnose med ZDA in Kitajsko

Foto: epa

V okviru včerajšnjega vrha Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) se je Barack Obama, ameriški predsednik v odhodu, še zadnjič srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. Po besedah Xi Jinpinga izvolitev Donalda Trumpa predstavlja prelomen trenutek za odnose med Kitajsko in ZDA. 

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je kitajski predsednik v izjavi podal upanje, da bosta ZDA in Kitajska še naprej sodelovali ter dodal, da verjame, da bosta strani premostili razlike ter tako dosegli okrepitev odnosov.

V času predvolilne kampanje je novoizvoljeni ameriški predsednik Kitajsko obtožil, da je prekršila pravila pri trgovanju in si izmislila podnebne spremembe.

V preteklosti je med ZDA in Kitajsko prihajalo do napetosti
Obama je izpostavil, da lahko okrepljeno sodelovanje med državama pozitivno koristi tako obema narodoma kot tudi celotnemu svetu ter dodal, da so se v odnosu med državama pojavila tudi nesoglasja. Pri tem je opozoril na napetosti, ki so nastale zaradi kitajskega obravnavanja ameriških podjetij in prilastitve območij, ki se nahajajo v Južnokitajskem morju.

Državi se strinjata glede sankcij uperjenih proti Severni Koreji
Obe državi se strinjata glede tega, da so sankcije usmerjene proti Severni Koreji popolnoma upravičene zaradi balističnega in jedrskega programa, ki ga izvaja in na ta način ogroža varnost celotne mednarodne skupnosti. Oba predsednika tako ostro nasprotujeta provokacijam s strani komunistične monarhije.

Obama je v okviru svoje poslovilne turneje nagovoril tudi mlade in dejal, “da gresta demokracija in razvoj z roko v roki.” Podal je prepričanje, da je na podlagi njegovega opazovanja v večih demokratičnih državah prišlo do vidnega nazadovanja in dodal, da so države, ki onemogočajo opozicijo in ne spoštujejo vladavine prava obsojene na neuspeh.

N. Ž., STA