fbpx

Kitajski študent pogrešan, ko je zahteval odstop komunističnega vodje Xi Jinpinga

Zhang Wenbin. Foto: twitter

Kitajski študent, ki je pozval vodjo Kitajske komunistične partije Xi Jinpinga k odstopu, to sporočilo pa objavil na družbenih omrežjih, je pogrešan. Nekatera poročila so v tem tednu nakazovala na to, da je zaradi svojega poziva končal v priporu.

Zhang Wenbin, študent univerze v vzhodni provinci Shandong, je na družbenih omrežjih objavil, da ga je po objavi poziva k odstopu Xi Jinpinga že pozvala policija in da bo priprt pet dni. Od takrat dalje ni več objavljal, 31. marca pa ni bil več dostopen niti preko družbenih medijev, poroča Breitbart.

Viri so navedli, da so Zhanga privedli na zaslišanje pri lokalni policiji zaradi suma, da je “iskal prepir in težave”, obtožnica pa naj bi bila uporabljena predvsem kot svarilo za vse mirne kritike režima. Priprti študent je v ponedeljek objavil tudi videoposnetek s sporočilom, v katerem pravi, da je bil nekoč mlad podpornik Kitajske komunistične partije, a je potem, ko je obšel vladno internetno cenzuro, odkril resnico o KKP in njeni “zlovešči” zgodovini. Zhang je v izjavi svoj spregled označil za premostitev “velikega požarnega zidu” internetne cenzure KKP, rekoč da je postopoma spoznal, da je komunistična partija svoje kremplje razširila v vse kotičke sveta, vključno s kolektivnim kmetijstvom (v 1950-ih), kulturno revolucijo (1966-1967), veliko lakoto (1958-1961), politiko enega otroka, pokolom v Tiananmenu (1989),pa tudi preganjanje Falun Gonga (duhovnega gibanja) ter ljudstev Tibeta, Hong Konga in Xinjianga. “In vendar si vsi še naprej zatiskajo oči in pojejo hvalnice partiji. Tega preprosto ne prenesem,” je dejal. Dodal je še, da so demokratični protesti v Hong Kongu in predsedniške volitve v Tajvanu pripomogle k njegovemu premisleku.

“Vse vas pozivam, da si ogledate prave barve komunistične partije in se skupaj postavite, da porušite ta zid. Xi Jinping, zdaj lahko odideš. Prav tako komunistična partija.”

Zhangovo izginotje je prišlo v novice v ponedeljek, ko je izginila tudi zdravnica Ai Fen, direktorica prve pomoči v bolnišnici v Wuhanu na Kitajskem, od koder je izbruhnil tudi koronavirus. Dr. Ai je bila ena prvih zdravnikov, ki je razkrila resnost izbruha koronavirusa in kljubovala vsem poskusom KKP, ki je želela pomen te epidemije zminimalizirati.

Barbara Majdič