Kljub izključitvi dela opozicije iz volilne tekme in zapiranju opozicijskih politikov Putinova Enotna Rusija v Moskvi izgubila kar tretjino sedežev!

Foto: epa

Čeprav so v Rusiji večjemu delu opozicije onemogočili kandidaturo na volitvah, nekaj pa so jih poslali celo v zapor, je vodilna Putinova stranka Združena Rusija v Moskvi izgubila tretjino sedežev. Kaže, da je glasovanje, h kateremu so pozivali nasprotniki Putina – da naj volivci volijo tiste, ki imajo največ možnosti za premoč nad kandidati blizu Kremlja – le obrodilo sadove. Ena izmed redkih opozicijskih strank, ki je smela kandidirati, Jabolko, je dobila tri izvoljene predstavnike v moskovski mestni svet. V mestnem svetu bodo poslej tudi trije kandidati liberalne stranke Jabolko ter en kandidat, ki ga ta zmerna opozicijska stranka podpira. Izvoljeni so bili tudi trije kandidati opozicijske Pravične Rusije.

Izključitev več deset politikov iz opozicije na regionalnih oziroma lokalnih volitvah je v javnosti dvignila veliko prahu. Reči je mogoče, da so bile volitve pod največjim drobnogledom v zadnjih letih.

Zavrnitev kandidatur izzvala proteste
Potem ko je centralna volilna komisija zavrnila prijavo kandidature večjega števila kandidatov opozicije, so sredi julija izbruhnili protesti, saj so jim zatrdili, da naj ne bi zbrali zadostnega števila originalnih podpisov podpornikov. Izključeni kandidati, med drugim tudi zavezniki opozicijskega voditelja Alekseja Navalnija, so obrazložitev ob izključitvi iz volilne tekme označili kot neresnico, ki naj bi jim onemogočila osvojitev sedežev v moskovskem parlamentu. Navalni je zato svojim podpornikom svetoval, naj povsod po Rusiji taktično glasujejo za tistega kandidata, ki ima najboljše možnosti za poraz Združene Rusije.

Foto: epa

Sicer so se kandidati Združene Rusije označevali kot neodvisni kandidati, kar kaže na to, da so se na nek način poskušali distancirati od stranke, katere podpora več kot desetletje pada. Po poročanju tiskovne agencije RIA je Združena Rusija v Moskvi izgubila okrog tretjino sedežev, ki jih je imela prej. V moskovskem mestnem svetu je stranka dosegla 25 od 45 sedežev, kar je dva mandata manj kot na prejšnjih volitvah, navaja STA. V mestnem svetu bodo tudi trije kandidati opozicijske stranke Jabloko (Jabolko). Med njimi tudi politik Sergej Mitrohin, ki je kot eden redkih dosegel, da so mu dovolili kandidaturo na volitvah. Preostali sedeži pa so šli po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v roke komunistov in drugih prokremeljskih strank.

Foto: epa

Manjkale niso niti goljufije pri glasovanju
Lokalne volitve so se v nedeljo sicer res odvile v vseh 11 časovnih pasovih, ampak največ pozornosti so pritegnile volitve v Moskvi, saj so se tam med poletjem odvili največji protesti po letih 2011-2013. Dogajale so se tudi prevare na voliščih, na družabnih omrežjih kroži več videoposnetkov, ki kažejo, kako nekateri volivci v skrinjo tiščijo več volilnih lističev, poroča Reuters.

Nekdanji agent KGB Putin ima zaradi svojega načina vladanja višjo podporo kot marsikateri drug voditelj na Zahodu. Vendarle pa je jasno, da je njegova podpora trenutno precej nižja, kot je bila v preteklosti. Slab ekonomski položaj države in višanje upokojitvene starosti sta precej načela simpatije Rusov do avtoritarnega Putina. Le vprašanje časa je, kdaj bodo manjši protesti prerasli v vsesplošne vstaje.

Hana Murn

 • Andrej

  Podobnost s Slovenijo je zgolj naključna.

 • antimur

  Šarec pa s kriminalcem Jankovićem direkt k temu ultra komunistu. Od kod prekletemu Šarcu pravica, da potuje v Moskvo, državljani mu je nismo dali. Bog nas obvaruj, da si ne bi zlobiral srečanja s temu stalinističnemu nasledniku, kajti, če bo, bo že zastavil kaj slovenskega. Obnaša se, kot da je Slovenija njegova lastnina, prasec kučanistični in antislovenski.

 • hle

  Na teh volitvah so se najbolj okrepili ravno komunisti ki so mimogrede opozicija glavni razlog pa je ravno nepriljubljena pokojninska reforma tako da o kakem uspehu pro zahodne opozicije ni govora ampak o tem pač ne smete pisat je treba ovcam vsakič plasirat svojo resnico

  • xtc

   Torej Putinovi bratje po veri KGB,a ne?

   • hle

    Če kaj prav vem so na različnih bregovih ampak za telebane tukaj to sploh ni pomembno

 • Olga101

  Mogoče gre pa Janković svetovati Putinu, kako čez noč preko upravne enote za 14 dni “priseliš” volivce?

 • xtc

  Definitivno se obdobje Putinizma kot Kučanizma iztekata,seveda le ta nista odvisna od volilcev kot naivno misli kdo,ampak predvsem od tega,kako hitro bo zmanjkalo denarja za futranje njunih ovac,k nato postanejo kaštruni proti njima.

 • šmentanamuha

  Vidim, da vas Putin strašansko skrbi. Zaenkrat nima dostojnega naslednika. Upam, da bo ponovno izvoljen.

  • Stric iz ozadja

   Ne skrbi. Bo ze uredil, ceprav po 81. clenu ruske ustave ne more vec kandidirati. Bo pa marioneta Medvedjeva vskocila.

 • Dylan

  V Rusiji je politika kriminal, ampak bi lahko bili v Sloveniji srečni, če bi lahko imeli človeka kot Putin.

  • Nata

   Morda pa res ??
   Potem bi vsi ostali odpadli kot gumb na gatkah !!

 • janko

  K Putinu grejo, uboge pare. Evropskih zastonjskih milijonov in gospodarskega sodelovanja z EU pa ne rabijo?! Kakšna škoda! Takoj zamenjat vse, ki ne omogočajo črpanja vsega razpoložljivega denarja! In pa seveda, morali bi na ulice in takoj s koli nagnati vlado in mafijo iz pisarn institucij! Do osamosvojitve se to ni dalo, ker bi pristali na Golem otoku (katerega bi Kordiš rad spet ustanovil), sedaj pa lahko dihamo s polnimi pljuči, terorja ni več in ga nikoli več nebo. Vsaj rdečega ne, za musličkega še bomo pa videli.
  Levičarji = socializem = komunisti = same negativnosti, napake, katastrofa, kriminal, bebavosti, zločini. To je moja trditev!

 • Tomaž Brglez

  Nekaj vam, cenjeni avtor, z matematiko ne gre “Združena Rusija v Moskvi izgubila okrog tretjino sedežev, ki jih je imela prej. V moskovskem mestnem svetu je stranka dosegla 25 od 45 sedežev, kar je dva mandata manj kot na prejšnjih volitvah” kaj je 2 od 27 1/3?

 • Tomaž Brglez

  Če se že sklicujete na agencijo Ria, bi lahko do pisali tudi zakaj dela opozicije niso spustili na volitve. Preprosto A. Navali in njegova klika se preprosto ni držala zakonov. Je opozicija nad zakonom?