fbpx

Kljub izključitvi dela opozicije iz volilne tekme in zapiranju opozicijskih politikov Putinova Enotna Rusija v Moskvi izgubila kar tretjino sedežev!

Foto: epa

Čeprav so v Rusiji večjemu delu opozicije onemogočili kandidaturo na volitvah, nekaj pa so jih poslali celo v zapor, je vodilna Putinova stranka Združena Rusija v Moskvi izgubila tretjino sedežev. Kaže, da je glasovanje, h kateremu so pozivali nasprotniki Putina – da naj volivci volijo tiste, ki imajo največ možnosti za premoč nad kandidati blizu Kremlja – le obrodilo sadove. Ena izmed redkih opozicijskih strank, ki je smela kandidirati, Jabolko, je dobila tri izvoljene predstavnike v moskovski mestni svet. V mestnem svetu bodo poslej tudi trije kandidati liberalne stranke Jabolko ter en kandidat, ki ga ta zmerna opozicijska stranka podpira. Izvoljeni so bili tudi trije kandidati opozicijske Pravične Rusije.

Izključitev več deset politikov iz opozicije na regionalnih oziroma lokalnih volitvah je v javnosti dvignila veliko prahu. Reči je mogoče, da so bile volitve pod največjim drobnogledom v zadnjih letih.

Zavrnitev kandidatur izzvala proteste
Potem ko je centralna volilna komisija zavrnila prijavo kandidature večjega števila kandidatov opozicije, so sredi julija izbruhnili protesti, saj so jim zatrdili, da naj ne bi zbrali zadostnega števila originalnih podpisov podpornikov. Izključeni kandidati, med drugim tudi zavezniki opozicijskega voditelja Alekseja Navalnija, so obrazložitev ob izključitvi iz volilne tekme označili kot neresnico, ki naj bi jim onemogočila osvojitev sedežev v moskovskem parlamentu. Navalni je zato svojim podpornikom svetoval, naj povsod po Rusiji taktično glasujejo za tistega kandidata, ki ima najboljše možnosti za poraz Združene Rusije.

Foto: epa

Sicer so se kandidati Združene Rusije označevali kot neodvisni kandidati, kar kaže na to, da so se na nek način poskušali distancirati od stranke, katere podpora več kot desetletje pada. Po poročanju tiskovne agencije RIA je Združena Rusija v Moskvi izgubila okrog tretjino sedežev, ki jih je imela prej. V moskovskem mestnem svetu je stranka dosegla 25 od 45 sedežev, kar je dva mandata manj kot na prejšnjih volitvah, navaja STA. V mestnem svetu bodo tudi trije kandidati opozicijske stranke Jabloko (Jabolko). Med njimi tudi politik Sergej Mitrohin, ki je kot eden redkih dosegel, da so mu dovolili kandidaturo na volitvah. Preostali sedeži pa so šli po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v roke komunistov in drugih prokremeljskih strank.

Foto: epa

Manjkale niso niti goljufije pri glasovanju
Lokalne volitve so se v nedeljo sicer res odvile v vseh 11 časovnih pasovih, ampak največ pozornosti so pritegnile volitve v Moskvi, saj so se tam med poletjem odvili največji protesti po letih 2011-2013. Dogajale so se tudi prevare na voliščih, na družabnih omrežjih kroži več videoposnetkov, ki kažejo, kako nekateri volivci v skrinjo tiščijo več volilnih lističev, poroča Reuters.

Nekdanji agent KGB Putin ima zaradi svojega načina vladanja višjo podporo kot marsikateri drug voditelj na Zahodu. Vendarle pa je jasno, da je njegova podpora trenutno precej nižja, kot je bila v preteklosti. Slab ekonomski položaj države in višanje upokojitvene starosti sta precej načela simpatije Rusov do avtoritarnega Putina. Le vprašanje časa je, kdaj bodo manjši protesti prerasli v vsesplošne vstaje.

Hana Murn