fbpx

Kljub vojni in težavam z dostavo nemški izvoz presenetljivo močno raste

Foto: Pixabay

Kljub težavam zaradi vojne v Ukrajini se je aprila nemški izvoz nepričakovano okrepil, bolj pa se je okrepilo tudi poslovanje z ZDA.

Skrbi, ki so jih imeli Nemci zaradi vojne v Ukrajini, so bile očitno odveč, saj se je nemški izvoz okrepil, in sicer na mesečni ravni za 4,4 odstotka. Opustitev ruskega trga očitno nima trajnih posledic, opazno pa se je okrepila trgovina z Američani.

Nemški izvoz si je aprila presenetljivo močno opomogel od šoka po izbruhu vojne v Ukrajini.  Zaradi dobrega poslovanja z ZDA in državami članicami monetarne unije so glede na prejšnji mesec zrasle za 4,4 odstotka na 126,4 milijarde evrov, je v petek sporočil Zvezni statistični urad, poročajo nemški mediji. Nekateri ekonomisti so pričakovali le 1,5-odstotno povečanje, potem ko je marca prišlo do sezonsko in koledarsko prilagojenega padca za 3 odstotke. Tudi tokrat se je uvoz povečal precej močneje od pričakovanega, in sicer za 3,1 odstotka, potem ko se je prejšnji mesec povečal za 3,2 odstotka. Nemški izvoz v Rusijo je aprila upadel za 10 odstotkov na samo 0,8 milijarde evrov zaradi sankcij kot odgovora na vojno proti Ukrajini in drugih ukrepov za omejevanje izvoza, potem ko je marca padel za več kot 60 odstotkov. Uvoz iz Rusije se je zmanjšal celo za 16,4 odstotka na 3,7 milijarde evrov. Nemčija od tam uvaža predvsem nafto in zemeljski plin.

Okrepilo se je poslovanje z ZDA
Nemški izvoz v države članice EU se je aprila povečal za 4,2 odstotka, v države evra pa kar za 5,9 odstotka. Izvoz v glavnega kupca, ZDA, se je povečal za 7,7 odstotka, medtem ko se je izvoz na Kitajsko zmanjšal za 4,5 odstotka. Ljudska republika se trenutno s strogimi ukrepi bori proti novemu valu korone, ki ovira tudi svetovno trgovino. Po raziskavi inštituta IFO se je razpoloženje med nemškimi izvozniki maja že drugi mesec zapored popestrilo, vendar ostajajo previdni. V Zvezi nemških gospodarskih in gospodarskih zbornic (DIHK) pričakujejo, da bo izvoz letos stagniral, in ponovno izrazili zadržke glede novih številk, saj naj ne bi šlo za preobrat trenda ampak vpliva podražitve izvoza, so povedali na DIHK, poročajo nemški mediji.

Uvoz avtomobilov v Nemčijo (Foto: epa)

Stanje naročil avtomobilov dobro
Po novi raziskavi naj bi bili predvsem nemški proizvajalci avtomobilov bistveno bolj samozavestni glede svojih poslovnih priložnosti – kljub vojni v Ukrajini, težavam na Kitajskem in pomanjkanju materiala. Pozitivno ocenjujejo trenutno poslovno situacijo tudi proizvajalci. Tu se je barometer povzpel s plus 11,9 na plus 17,5 točke. Proizvajalci avtomobilov še naprej ocenjujejo stanje naročil kot zelo dobro. Vendar se je zaostanek naročil v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko zmanjšal. Po informacijah so maja o nekoliko boljšem poslovnem stanju poročali tudi dobavitelji avtomobilske industrije, poročajo nemški mediji.

Pomanjkanje polprevodnikov povzroča težave avtomobilski industriji po vsem svetu zaradi premikov v povpraševanju v pandemiji korone. Napake pri dostavi delov iz Ukrajine in zaprtje zaradi korone v kitajskih gospodarskih središčih, kot sta Peking in Šanghaj, so prizadele tudi industrijo, saj je Ljudska republika največji avtomobilski trg na svetu. Pomanjkanje računalniških čipov ali delov iz Ukrajine bo letos vsaj malo vplivalo na proizvodnjo v Mercedes-Benzu. Od druge polovice leta pričakuje, da se bodo težave z oskrbo s polprevodniki izboljšale.

Ana Hribar