fbpx

Ob stotem dnevu vojne v Ukrajini nemška zunanja ministrica zapisala, da se Putina ne bo zaustavilo z besedami, ampak z orožjem

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock na obisku v Ukrajini (foto: epa)

“35 kilometrov. To je pot med Potsdamom in Berlinom. Dobro jih poznam, vozim jih vsak dan. Medtem delam, telefoniram in razmišljam o svojih otrocih. Življenje svobode,”  je uvodoma zapisala v zapisu zunanja nemška ministrica Annalena Bearbock na stoti dan vojne v Ukrajini, ki je po njenih besedah ni moč zaustaviti le z besedami.

Nemška zunanja ministrica je ob stotem dnevu vojne v Ukrajini za nemški časopis Bild napisala članek o tem, zakaj vojno s Putinom lahko ustavi le orožje.

Nemška zunanja ministrica Annalena Bearbock je v članku uvodoma zapisala, da vsak dan prevozi razdaljo 35 kilometrov, ki je tudi razdalja od Kijeva do Buče. Kraji, ki so bili včasih razigrani, živahni, so danes mesto duhov zaradi vojne. Ne glede na to, da je Buča danes svobodna, se napad na Ukrajino nadaljuje, prav tako pa je tarča vojne evropski mirovni red in svoboda ostalih narodov, “zato smo kot Evropejci združeni proti brutalni ruski agresivni vojni”, je zapisala, piše Bild.

Foto: epa

Po njenih besedah je Vladimir Putin podcenjeval Ukrajino, zato zdaj “strelja z varne razdalje. Vas za vasjo, mesto za mestom. Najprej pride ognjeni dež iz bomb in topništva, nato pa se tanki zakotalijo po ostriženi zemlji. Putin računa na vztrajnost in našo izčrpanost. In vsako vas čaka usoda Buče”, je zapisala nemška ministrica in dodala, da je ravno zato še vedno potrebno podpirati Ukrajino, saj besede ne bodo zadostovale.

Opomnila je, da poteka že stoti dan vojne in da se vojne iz preteklosti mnogi dobro spomnijo, kot se spomnijo tudi diktature, ob tem pa je poudarila, da se morajo za svojo svobodo zahvaliti tudi svojim zaveznikom, “imamo odgovornost delovati kot največja država v EU“. Baerbockova je zaveznikom v Baltiku in Vzhodni Evropi izkazala razumevanje in podporo, saj po njihovi zaslugi danes obstaja svobodna Nemčija in “Zato Nemčija deluje. Tudi če je to težko. A naše skupne varnosti nikoli več ne bomo presegli, lotili se bomo. Skupaj z našimi partnerji v EU in Natu reorganiziramo našo obrambo”, je zapisala ob koncu članka.

Ana Hribar