Ključni akter iz Golobove balkanske afere naj bi denar iz bank odnašal kar v vrečah

Kosovski veleposlanik v Zagrebu Martin Berishaj (Vir: zajem zaslona, RTV)

Balkansko afero iz Gen-I ter zloglasnega kosovskega veleposlanika Martina Berishaja, v katero naj bi bil vpleten Robert Golob, so slovenski mediji uspeli začasno nevtralizirati. A na Balkanu se tako o njej kot drugih nepravilnostih, v katere je vpleten Berishaj, še vedno pogosto poroča. Albanski mediji imajo Berishaja znova na tapeti.

Član predsedstva Demokratske stranke Kosova Betim Gjoshi je v oddaji Prime Time komentiral odnos med Martinom Berishajem in premierjem Albinom Kurtijem. Dejal je, da ima Berishaj premierja Kurtija za prijatelja in da z njim pije vino, poroča Gazeta 10.

“Spomnil sem se, da ste imeli velik interes, sekretar za energetiko ima Ragipa Krasniqija, najbližjo osebo, Martin Berishaj je njegov prijatelj, gre z njim ven, pijeta vino, pijeta šampanjec,” je dejal. Gjoshi dodaja, da je Martin Berishaj zlorabil svoj položaj, ko je iz banke odnesel vreče denarja.

“Zlorabil je svoj položaj, iz banke je vzel milijone v vrečah, zvabil jih je z vrečami po 500.000 evrov, brez delavcev, in nikoli ni razkril trga, kamor jih je dal,” je dejal član PDK.

Povezava Kurti-Berishaj-Golob
Razkritja so še posebej zanimiva za Slovenijo in slovensko politiko. Zdajšnji direktor Gen-I je na Tarči celo priznal, da so politike in diplomate po Balkanu podkupovali za dostop do poslov. Skozi zapleteno zanko povezav, dvigov gotovine in domnevnih podkupovanj se je pokazal trikotnik Kurti-Berishaj-Golob.

Predsednika vlade Slovenije in Kosova. (Foto: epa)

Razkriti dokumenti različnih medijev razkrivajo celotni modus operandi podjetja Gen-I (kjer je bil direktor Robert Golob) in pomembnega predstavnika kosovske vladajoče stranke Kurtija. Martin Berishaj naj bi bil Golobova finančna mula oziroma finančna mula vladajoče kosovske stranke Albina Kurtija, ves proces pa naj bi tekel že od leta 2015.

Kam je šel davkoplačevalski denar?
Pri vsem tem se postavljajo številna vprašanja in eno ključno – kam je šel ves davkoplačevalski denar, ko pa se je na milijone evrov iztekalo na tuje račune. Glede na navedena dejstva je nemogoče verjeti, da Golob govori resnico in zanika poznanstvo z Berishajem. Postavlja se namreč vprašanje – kako lahko nakazuješ toliko denarja nekomu, ki ga ne poznaš – in to davkoplačevalskega denarja.

Potem ko so številni mediji pisali o več gotovinskih dvigih Martina Berishaja s svojega črnogorskega podjetja MB Consulting, se je njegov modus operandi le pokazal tudi v številkah. V obdobju od 2019–2020 je izvedel več kot deset gotovinskih dvigov v skupni vrednosti nekaj čez 600 tisoč evrov, kar dokazuje povzetek vseh informacij, zbranih na portalu Prava. Da je imel Robert Golob vse prej kot čisto vest, dokazuje tudi to, da ni prijavil premoženjskega stanja za leto 2021, ko je bil predsednik upravnega odbora Gen-I, ki je imelo takrat status podjetja v večinski državni lasti. Zaradi tega je proti njemu stekla preiskava, posledično pa je takoj po nastopu na oblast razrešil direktorja Komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je preiskovala v času pred volitvami. Se je pripravljal, ker je vedel, da ne bo mogel več dolgo zavajati in lagati?

Andrej Žitnik