Zoper Kurtija napovedana interpelacija zaradi afere Berishaj

Kosovski premier Albin Kurtin bo interpeliran zaradi afere Berishaj. (Foto: epa)

Kosovska skupščina bo na naslednji seji odločala o interpelaciji kosovskega premierja Albina Kurtija zaradi afere in povezav s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem.

Na Kosovu resno preiskujejo finančne malverzacije kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, tesno povezanega z vladajočo stranko in kosovskim predsednikom vlade Albinom Kurtijem. Preiskavo vodijo tako policija in tožilstvo kot tudi parlamentarne preiskovalne komisije, o aferi veliko pišejo mediji.

V afero pa je neposredno vpleteno slovensko državno podjetje Gen-I, ki ga je vse do vstopa v politiko vodil aktualni premier Robert Golob in je nakazovalo denar na zasebna podjetja Martina Berishaja. Šlo je za več kot dva milijona evrov, z računov kosovske in črnogorske firme pa je Berishaj dvignil skoraj 1,8 milijona evrov, za katerimi se je izgubila vsakršna sled.

Albin Kurti in Martin Berishaj na dogodku IFIMES (Foto: Facebook)

Kosovski mediji trdijo, da se je del denarja porabil za kampanjo Kurtijeve stranke, ki je zmagala na volitvah, Gen-I pa je postal tudi eden izmed zmagovalcev pri dodelitvah državne pomoči kosovske vlade podjetjem. Del denarja naj bi se vrnil v Slovenijo, vendar so preiskave onemogočene prav na vseh ravneh.

Premier Golob si je popolnoma podredil policijo ravno zaradi balkanske afere, mediji so pod nadzorom tranzicijske levice, ki še nima ustrezne zamenjave za Goloba, parlamentarno preiskavo pa ovirajo v NSi, kjer nočejo prispevati podpisov k ustanovitvi. Nedavno smo poročali, da je vrh stranke povezan z generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno Vuković, sodelovanje pa teče na več ravneh, zato da bi nekateri vidni predstavniki NSi obdržali posle in dobro plačane službe znotraj leve Golobove vlade.

Andrej Žitnik