fbpx

Ko se politikom v Nemčiji grozi s smrtjo, popuščanja v stilu slovenskih organov pregona ni!

Foto: epa

Medtem, ko pri nas organi pregona ne naredijo praktično ničesar, ko se javno grozi s smrtjo premierju Janezu Janši in njegovim podpornikom, je slika v Nemčiji povsem drugačna. Policija v vzhodni Nemčiji namreč preiskuje grožnje z umorom premierja zvezne dežele Saške Michaela Kretschmerja. V sredo zgodaj zjutraj so v zvezi z načrtovanjem resnega nasilnega zločina opravili hišno preiskavo na več naslovih v Dresdnu.

Policijsko preiskavo so sprožila poročila iz prejšnjega tedna, da je skupina za boj proti cepljenju razpravljala o načrtih za umor premierja Saške iz vrst Krščanske demokratske unije (CDU) Michaela Kretschmerja in drugih članov zvezne vlade preko komunikacijskega orodja Telegram.

V Dresdnu – glavnem mestu zvezne dežele Saške – so zabeležili pogoste proteste proti uvedenim omejitvam z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa. To pa po eni strani niti ne čudi, saj Saška predstavlja deželo, ki ima najnižjo stopnjo precepljenosti v Nemčiji. Kretschmer je v odgovoru na grožnje dejal, da so grožnje uradnikom, znanstvenikom in novinarjem nesprejemljive, ki kot take ne bodo tolerirane in se jim bo dosledno sledilo.

Michael Kretschmer (Foto: epa)

Po poročanju nemške televizijske mreže ZDF gre za skupino, ki šteje 103 člane, kjer se izraža nenaklonjenost do cepljenja s cepivi proti covidu-19, uvedenih omejitvenih ukrepov in države kot take. V Telegramu so naleteli na zvočna sporočila, v katerih so ljudje pozivali k ukrepom, s katerimi bi se nasprotovali. Če bi bilo potrebno, je bil predlagan tudi upor s pomočjo orožja, ki bi bilo usmerjeno v Kretschmerja in druge.

Šest oseb se je znašlo v policijski preiskavi
Po izjavah nekaterih članov skupine pa je bilo mogoče zaslediti namigovanja, da imajo morda nekateri doma pravo orožje in samostrele, so sporočili s policije, ne da bi navedli, ali so bile opravljene tudi kakšne aretacije. Tom Bernhardt, tiskovni predstavnik saške kriminalistične policije, je po poročanju Euronewsa povedal, da je šest članov skupine Telegram v preiskavi. Policijska preiskava se je – ob pomoči specialnih interventnih sil – začela dan po objavi poročila ZDF-a.

Foto: epa

Ob silovitem četrtem valu pandemije se je nemška deželna vlada odločila zaostriti omejitve za necepljene ljudi, ki sedaj nimajo dostopa do večine javnih mest, restavracij in trgovin, ki niso nujne. Kretschmer je bil eden prvih državnih voditeljev, ki je odpovedal dogodke, kot so božične tržnice, in omejil dostop necepljenih na nekatera javna mesta.

Politik iz vrst Socialdemokratske stranke (SPD) Sebastian Fiedler, strokovnjak za varnostna vprašanja, je za ugledni časnik Bild v torek objavljenem intervjuju povedal, da je po ocenah od 15 tisoč do 20 tisoč nasprotnikov ukrepov za zajezitev virusa, ki so v znak upora proti obstoječim covid ukrepom pripravljeni uporabiti nasilje. Medtem je kancler Olaf Scholz v parlamentu v sredo dejal, da Nemčija ne bo tolerirala “majhne manjšine neomejenih skrajnežev, ki poskušajo vsiliti svojo voljo celotni družbi.

Foto: epa

Iz nemškega primera bi se lahko slovenski organi pregona marsikaj naučili, saj le ti ne ukrepajo, ko bi bilo to nujno potrebno. Tako ne čudi, da smo že dlje časa priča raznovrstnim grožnjam, ki so se izražale tako na protestih, kot tudi preko pošte in družabnih omrežij. Zavržno obnašanje ne bi smelo v 21. stoletju uživati nikakršne tolerance. Saj ima le ta za posledico le še več nasilja.

Nina Žoher