fbpx

Ko se ti življenje obrne na glavo: Bolnišnica v Gradcu pred 27 leti ob rojstvu zamenjala hčerko

Foto: Facebook

Takšne nočne more si vsekakor ne želi prav noben novopečen starš, a žal se takšne stvari ne dogajajo zgolj v filmih, ampak tudi v resničnosti. Sodišče v južnem delu Avstrije je bolnišnici v Grazu naložilo plačilo odškodnine v višini 90.000 evrov, potem ko je ena izmed družin prišla do pretresljivega odkritja, da jim je bolnišnica pred 27 leti ob rojstvu zamenjala biološko hčerko. 

Doris  Grünwald, ki je bila rojena leta 1990, je ob darovanju krvi pri svojih 22 letih prišla do ugotovitve, da se njen tip krvi ne ujema s tistim, ki je zapisan na njenem rojstnem listu. Iz tega razloga se je odločila za izvedbo DNK-analize, ki je pokazala, da ni v sorodu s svojimi starši.

Lani se je družina Grünwald odločila, da bo šla s to novico v javnost in je Univerzitetno bolnišnico v Gradcu obtožila nesposobnosti. Kleine Zeitung poroča, da je šokirana mati Evelin Grünwald povedala, da je prepričana, da je do napake prišlo v bolnišnici, saj prvih 20 ur od rojstva s carskim rezom dojenčka sploh ni videla.

Foto: iStock

Bolnišnica obtožbe zanika
Sodišče se je strinjalo z navedbami matere in izključilo možnost, da bi do zamenjave dojenčic prišlo po prvem stiku z materjo. Doris, Evelin in njen mož bodo zaradi grozljive zmote prejeli vsak po 30.000 evrov, bolnišnica pa bo morala pokriti vse stroške v zvezi s posvojitvijo Doris. Bolnišnica je po navedbah Russia Today zanikala vse obtožbe in v svojo obrambo zatrdila, da se na datum rojstva Doris ni rodil noben drug dojenček, ki bi tehtal le 1,800 gramov. Na to odločitev je zato pričakovati pritožbo, pri čemer je treba dodati, da bolnišnica za svoj zagovor nima zadostnih dokazov.

Foto: YouTube

200 ženskam ponudili brezplačno DNK-analizo
Kakorkoli, potem ko je novica glede zamenjave dojenčic prišla na plano, je bolnišnica kontaktirala 200 žensk, ki so tam v rodile ravno v času rojstva Doris in jim ponudila brezplačni DNK-test. Približno 30 žensk se je odločilo, da test opravi, a ti do sedaj žal niso razkrili še ničesar. Evelin je povedala, da je bilo tovrstno razodetje šokantno tako za njo kot tudi za njeno hčerko in dodala, da ju prav nič ne more razdružiti ter da bosta kljub temu še naprej ostali mati in hči.

N. Ž.