fbpx

Koga bo francoska desnica izbrala za kandidata na predsedniških volitvah – Juppa, Sarkozyja ali Fillona?

Foto: epa

V Franciji so v vrstah francoske desnice pričeli z odločanjem o kandidatu, ki jo bo zastopal na predsedniških volitvah, ki bodo spomladi naslednje leto. Izbor poteka med sedmimi različnimi kandidati, končna odločitev pa bo najverjetneje že znana prihodnjo nedeljo po drugem krogu strankarskih volitev.

Glasovanje na strankarskih volitvah je dovoljeno vsem kandidatom, ki plačajo pristojbino v znesku dveh evrov in podpišejo izjavo, da se strinjajo z vrednotami republikancev tako na desnici kot tudi sredini.

Med kandidati sta nekdanja premiera in nekdanji predsednik Francije
Na podlagi rezultatov anket ima največ možnosti nekdanji francoski premier Alain Juppe, zasleduje pa ga nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy in Francois Fillon, prav tako nekdanji premier. Skoraj zagotovo se bo v drugi krog uvrstil Juppe, največje vprašanje pa je kdo bo ta, ki ga bo izzval – Sarkozy ali Fillon?

(Alain Juppe) Foto: epa

(Alain Juppe) Foto: epa

Sarkozy išče tudi podporo v skrajni desnici, Fillon pa v desni sredini
Sarkozy si ne prizadeva samo za glasove tradicionalnih republikanskih volivcev, ampak tudi tistih iz vrst skrajne desnice, ki so razočarani nad prisiljevanjem migrantov v Evropo in zaskrbljeni zaradi nedavnih terorističnih napadov, ki so zamajali varnost francoskih državljanov. Juppe pa se na drugi strani poskuša čim bolj prepričati sredinske volivce in v svojih izjavah izpostavlja, da ne namerava zasledovati vrednot Nacionalne fronte in pod nobenim pogojem ne namerava ščuvati francoskega naroda proti elitam.

Sredinski volivci pa v zadnjem času vedno bolj podpirajo nekdanjega premiera Francoisa Fillona, ki poleg krščanski vrednot zagovarja neoliberalna načela, pri čemer jasno izpostavlja, da se bo zavzel za odpuščanja v javnem sektorju.

Pred drugim krogom je pričakovati poenotenje tradicionalnih strank
Kandidat, ki ga bo desnica izbrala za predstavljanje na predsedniških volitvah, ki bodo maja naslednje leto, ima dobre možnosti, da se uvrsti v drugi krog. Pred drugim krogom je mogoče pričakovati, da se bodo tradicionalne stranke med seboj poenotile z namenom, da Marine Le Pen, vodji Nacionalne fronte, preprečijo zmago na volitvah.

(Marine Le Pen) Foto: epa

(Marine Le Pen) Foto: epa

Socialistični predsednik Hollande ima ničte možnosti za zmago
V vrstah francoskih socialistov bodo strankarske volitve potekale na začetku naslednjega leta. Aktualni francoski predsednik Francois Hollande se še ni odločil ali se bo potegoval za vnovičen mandat glede na to, da nima skoraj nobenih možnosti za izvolitev. Svojo odločitev naj bi stranki sporočil v naslednjem mesecu.

Svojo kandidaturo pa je napovedal Emmanuel Macron, nekdanji gospodarski minister, ki bo na volitvah nastopil kot neodvisni kandidat.

N. Ž., STA