fbpx

Koliko bo Ščit zasebnosti EU – ZDA res ščitil našo zasebnost?

Foto: iStock

V veljavo je stopil Ščit zasebnosti med EU in ZDA, ki ureja čezatlantsko izmenjavo osebnih podatkov. Novi pravni okvir po navedbah Bruslja zagotavlja večjo zaščito pri prenosu osebnih podatkov za državljane EU v ZDA, podjetjem pa prinaša pravno varnost.

Evropska komisija in ameriška vlada sta februarja dosegli dogovor o novem okviru za čezatlantsko izmenjavo osebnih podatkov za komercialne namene, ki je nasledil oktobra lani razveljavljeni dogovor Varen pristan (Safe Harbour).

Novi Ščit zasebnosti po besedah evropske komisarke za pravosodje in potrošnike Vere Jourove uvaja boljše standarde za varovanje podatkov, ki se tudi bolje izvršujejo, zaščitne ukrepe v zvezi z vladnim dostopom in večje pravno varstvo posameznikov v primeru pritožb. Z novim pravnim okvirom se bo povrnilo zaupanje potrošnikov pri prenosu njihovih osebnih podatkov čez Atlantik, je prepričana Jourova.

Podjetja iz EU se lahko od danes registrirajo pri ameriškem ministrstvu za trgovino, ki bo preverilo skladnost njihove politike zasebnosti z visokimi varnostnimi standardi Ščita zasebnosti (v angleščini Privacy Shield), so pojasnili v Bruslju.

Zagotavlja pravice pri obdelavi podatkov
Ščit zasebnosti, ki ga je komisija sprejela 12. julija, zagotavlja državljanom in podjetjem iz EU vrsto pravic pri obdelavi njihovih podatkov. Uporabniki lahko na primer zahtevajo od podjetij, da jim sporočijo, katere podatke hranijo o njih, ali da spremenijo zapise, če so podatki zastareli ali netočni. Prav tako omogoča dostop do številnih enostavnih mehanizmov za reševanje sporov.

Pritožbo bo v idealnem primeru reševalo podjetje samo, sicer pa bo na voljo t.i. alternativno reševanje sporov (ADR). Posamezniki se lahko obrnejo tudi na nacionalne organe za varstvo podatkov, ki bodo v stiku s pristojnimi organi v ZDA in bodo zagotavljali, da se njihove pritožbe obravnavajo in rešujejo. Če rešitev zadeve ni mogoča z nobenim sredstvom, je kot zadnja možnost na voljo arbitraža.

Predlogi izboljšav informacijskega pooblaščenca

 “Nedvomno predstavlja Ščit zasebnosti glede na dogovor o Varnem pristanu korak naprej. Kot smo opozorili že v svojem sporočilu medijem ob sprejemu Ščita zasebnosti 12. julija letos, naj bi po zagotovilih Evropske komisije nov pravni okvir za iznos osebnih podatkov v ZDA nudil boljše standarde za varovanje podatkov, ki se tudi bolje izvršujejo, zaščitne ukrepe v zvezi z vladnim dostopom in večje pravno varstvo posameznikov v primeru pritožb. Podjetjem, ki so pri poslovanju odvisna od čezatlantskih prenosov podatkov, pa naj bi prinašal pravno varnost.
Tudi delovna skupina evropskih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov iz člena 29 Direktive o varstvu osebnih podatkov ugotavlja, da nekatere izboljšave nedvomno so, vendar pa ostajajo nekatere skrbi. Tako na primer bi si želeli strožjih pravil glede neodvisnosti in pooblastil t.i. varuha, ki bo obravnaval pritožbe posameznikov v zvezi z dostopom ameriških oblasti do osebnih podatkov. Pogrešamo strožja zagotovila glede prepovedi nesorazmerne in množične obdelave osebnih podatkov s strani organov pregona in varnostnih služb. Nekatere nejasnosti ostajajo tudi glede uporabe Ščita zasebnosti za obdelovalce osebnih podatkov (torej podjetja, ki niso hkrati upravljavci zbirk osebnih podatkov). Prav tako ni jasnih pravil glede izvajanja pravice do nasprotovanja oz. prepovedi obdelave podatkov”, je povedala namestnica informacijske pooblaščenke Alenka Jerše.

Evropska komisija je danes objavila tudi vodnik za državljane, ki opisuje pravice posameznikov v zvezi z zaščito podatkov ter pravna sredstva, ki jih lahko državljani uporabijo v primeru kršitve ali nespoštovanja teh pravic, poroča SC Magazine.

V. V., STA