fbpx

Koliko je doslej stala vojna v Ukrajini?

Foto: epa

Evropa in ZDA Ukrajini pomagajo z več milijardami evrov. Težko je natančno izračunati, koliko vojaške pomoči Ukrajina prejme, a so to vseeno poskušali izračunati ekonomisti kielskega inštituta za svetovno gospodarstvo.

Andre Frank in njegova ekipa na Kielskem inštitutu za svetovno gospodarstvo (ifw) v severni Nemčiji vsakodnevno preiščejo goro javno dostopnih informacij o pomoči Zahoda Ukrajini. V svojem zaenkrat edinstvenem “Ukraine Support Tracker” poskušajo neodvisno izračunati dejansko pomoč v smislu vojaške opreme, humanitarnih storitev in finančne pomoči državi, ki jo je napadla Rusija.

Največji izziv za ekonomiste je izračunati finančni delež vojaške pomoči od danih in obljubljenih 100 milijard evrov. To ni lahka naloga: uradne informacije iz ZDA ali Velike Britanije o vojaški pomoči so namreč nepopolne.

Koliko so vredni stari nemški tanki?
To velja tudi za objave nemške vlade, ki redno posodablja seznam dobavljene vojaške opreme. “Na prvi pogled je videti zelo pregledno, saj so podane tudi številke,” pravi Frank. “Toda dobavam v Ukrajino želimo dati denarno vrednost – torej pokazati, koliko ta pomoč dejansko stane.” To je za Nemčijo še posebej težko, saj je Berlin v zadnjih desetih mesecih vojne podaril vojaško opremo iz zalog Bundeswehra, ki je že dolgo neuporabljena ali odpisana – in zato nima trenutno veljavne ocene cene. Na primer protiletalski tanki Gepardi, ki izvira iz časa hladne vojne. Tam imajo veliko vojaško vrednost, trdijo viri v Kijevu. Ekonomisti iz Kiela zato nenehno sestavljajo dolg “cenik” vojaške opreme in drugih zalog pomoči, da bi končno lahko izračunali denarno pomoč.

Po intenzivnih posvetovanjih je Geparda ocenjen na 1,2 milijona ameriških dolarjev. Podobno je s poljskimi tanki T-72, ki so bili prvotno sovjetske proizvodnje in so bili iz Varšave premeščeni v Kijev. Vrednost vsakega kosa je 1,6 milijona ameriških dolarjev.

Nemčija očitno dostavlja Ukrajini več, kot je javno znano
“Ukraine Support Tracker” nemško vojaško pomoč in obljube ocenjuje na več kot 2,3 milijarde evrov – medtem ko nemški vladni seznam z začetka decembra znaša 1,9 milijarde evrov. Obe vrednosti pa sta pod dejansko dano pomočjo, poroča Detusche Welle. “Izhajamo iz dejstva, da je nemška vojaška pomoč celo višja od vrednosti, ki jo pravkar oznanjamo,” pravi Frank.

Foto: epa

Na primer zvezna vlada ne daje nobenih informacij o količini pošiljk streliva za najsodobnejši protiraketni obrambni sistem Iris-T. Sistem pa očitno že od jeseni ščiti območje ukrajinske prestolnice Kijev pred ruskimi raketnimi napadi. To je mogoče sklepati po objavah na družbenih omrežjih iz ukrajinskih vladnih krogov o uspešno uničenih ruskih raketah. Kijev operativnih podrobnosti ukrajinske vojske ne razkriva. Ruska vojska že od jeseni množično cilja na ukrajinsko energijo. Raketa Iris-T na svetovnem trgu stane 616.000 dolarjev.

“Uradne informacije, ki jih imamo iz Nemčije, nam ne dajejo možnosti, da bi ocenili skupno vrednost. Ni jasno, koliko raket Iris-T je doslej izstrelil ukrajinski sistem zračne obrambe in koliko jih bo dostavljenih pozneje. Z uradno dostopnimi viri tega ni mogoče pravilno ugotoviti,” pravijo na inštitutu. Podobno je s tako imenovano krožno izmenjavo orožja: ko vzhodne države Nata, na primer Slovaška ali Slovenija, predajo Ukrajini stare sovjetske tanke, v zameno pa od Nemčije dobijo vojaško opremo. Te izmenjave ne kategoriziramo kot nemško pomoč Ukrajini, ker Ukrajini ne koristi neposredno,  pravi Frank.

Večino vojaške pomoči iz ZDA
Pa vendar so ekonomisti iz Kiela prepričani, da so njihovi izračuni z zadnjo posodobitvijo iz začetka decembra zelo blizu realnosti. “Tudi če precenimo posamezno orožje in drugo blago vojaške pomoči, se to kompenzira drugje,” pravi Frank za Deutsche Velle. Pri dvostranski dobavi vojaške opreme so s 23 milijardami evrov prepričljivo na prvem mestu ZDA, sledi jim Velika Britanija s 4,1 milijarde evrov ter nato Nemčija z 2,3 milijarde evrov.

EU prehiteva ZDA
Lažje je dobiti pregled nad velikimi zneski pomoči Ukrajini: to je vsa humanitarna pomoč, finančna pomoč in vojaško blago, ki ga zahodne države skupno zagotavljajo Ukrajini. Z odločitvijo, da bodo od januarja Ukrajini pomagale z dodatnimi 18 milijardami evrov, države EU in institucije Evropske unije prehitevajo ZDA. Evropa bo nato podprla Kijev s skupno 52 milijardami evrov v primerjavi z 48 milijardami evrov iz ZDA za “vojaško, finančno in humanitarno pomoč”, pišejo kijevski ekonomisti v svoji objavi na aktualnem “Ukraine Support Tracker”, kjer navajajo, da je pomoč zagotovljena in napovedana do 20. novembra letos.

Sara Kovač