fbpx

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović Madžarsko obtožila spodkopavanja “vladavine prava”, ker želijo z ustavo zaščititi normalno družino, ki je temelj za preživetje naroda!

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović. (Foto: epa)

Medtem, ko voditelji držav EU divje razpravljajo o tem, kaj je v resnici vladavina prava, je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović potrdila tisto, pred čemer so svarili madžarski premier Viktor Orban, poljski premier Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša. Mijatovićeva je namreč odločitev Madžarov, da v ustavo vpišejo tradicionalno družino kot edino sprejemljivo, označila za kršenje vladavine prava, ker izključuje člane LGBTI.

“Skrbi me očitna eskalacija stigmatizacije LGBTI ljudi in vpliva na njihovo dostojanstvo in pravice za politične namene,” je po poročanju ORF povedala komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. 

Mijatovićeva se boji, kakor je zapisala na spletni strani Sveta Evrope, da bi lahko predlogi madžarske vlade k ustavnim dopolnitvam “spodkopavali demokracijo, vladavino prava in človekove pravice na Madžarskem.”

S čim se na Madžarskem spodkopava demokracijo, vladavino prava in človekove pravice?

Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbána se je v načrtovanem 9. amandmaju k Madžarski ustavi odločila zaščititi družine in pravice otrok. To je, potemtakem, kakor pravi Mijatovićeva, “spodkopavanje demokracije, vladavine prava in človekovih pravic na Madžarskem.”

Foto: iStock

“Madžarska ščiti institucijo zakona, ki je osnovan na sporazumni zvezi med žensko in moškim in ščiti družino kot osnovo na kateri je možno preživetje naroda. Osnova tega razmerja znotraj družine je zakon, kakor tudi odnos med starši in otroki. Oče je moški, mati je ženska,” pravi predlog novega ustavnega amandmaja. Ta ustavni amandma, kakor pravi Mijatovićeva, “spodkopava demokracijo, vladavino prava in človekove pravice na Madžarskem.”

Madžarski premier Orbán in poljski premier Mateusz Morawiecki sta opozorila, da bruseljski evrokrati izrabljajo sklicevanje na “vladavino prava” za ideološko orodje, ki nima nobene osnove v evropski pravni zakonodaji. Vse to potrjuje, kako prav sta imela, ko sta pogojevanje finančnih sredstev z nedefiniranimi pojmi, označila za pogojevanje finančnih sredstev po principu arbitrarnih odločitev.

Zaščita pravic otrok je za EU spodkopavanje pravnega reda

Kakor je postalo jasno, gre EU, samo za vsiljevanje progresivnega enoumja, ki sega od “pravic” LGBT, pa vse do prisilnega sprejemanja ilegalnih migrantov. Kako prav je imel Orbán, ko je rekel, da “v Bruslju te dni vidijo kot države, kjer je prisotna vladavina prava, samo tiste, ki sprejemajo migrante. Tiste, ki ščitijo svoje meje se ne morejo kvalificirati kot države kjer vlada vladavina prava.”


Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je ob tem povedala, da progresivna teorija, ki relativizira razlike med moškim in ženskim spolom ogroža tradicionalne vrednote, zaradi česar je potrebno z ustavo zagotoviti zaščito otrok bodočih generacij. S tem bo tudi pravnoformalno vzpostavljena podlaga, da je biološko dejstvo, da je mati ženska in oče moški. Otroci bi ravno tako morali imeti pravico ohraniti svojo samoidentiteto, ki se ujema s spolom ob rojstvu.

Kot je po poročanju Remix pojasnila madžarska pravosodna ministrica Varga je Ustava “živi okvir, ki ščiti identiteto Madžarov, odraža sistem vrednot in uteleša njihovo voljo.” Pri tem je Vargova poudarila, da namen ustavnih sprememb ni ogrožati pravic določenih skupin družbe, temveč ravno nasprotno. Cilj ustavnih sprememb je zagotoviti zaščito za najbolj ranljivo skupino družbe, t.j. otrok. To, kakor vztraja Mijatovićeva “spodkopava demokracijo, vladavino prava in človekove pravice na Madžarskem.”

Ivan Šokić