fbpx

Komunističen zločin zaradi “napačnega” vprašanja: Duhovnik partizanskega častnika vprašal, zakaj v taborišče vodijo tudi nedolžne ženske in otroke, ta pa ga je na licu mesta ustrelil!

Srbski partizani (Slika je simbolična; foto: Wikipedia)

Okrutni zločini komunistov med in po 2. svetovni vojni niso pretresali le Slovenije, ampak tudi druge dele Jugoslavije. Eden najbolj pretresljivih zločinov komunistov je bil zagotovo tisti nad mladim duhovnikom Josipom Novotnyjem, ki so ga partizani leta 1944 okrutno ubili, čeprav jih je le vprašal, zakaj v taborišče vodijo tudi nedolžne ženske in otroke.

Med 2. svetovno vojno in v obdobju po njej do številnih okrutnih komunističnih zločinov, ki so bili mnogokrat popolnoma nepotrebni ter brez razumskih osnov, ni prišlo le v Sloveniji, ampak tudi v drugih delih Jugoslavije. Tudi tam so namreč komunisti izvršili kopico prestopkov, za katere pa storilci nikoli niso odgovarjali. Eden najbolj znanih primerov, v katerem se je izkazalo, da so komunisti z namenom izvedbe komunistične revolucije že med 2. svetovno vojno vsevprek pobijali svoje ideološke nasprotnike, četudi ti niso storili nič spornega, je bil zagotovo umor duhovnika Josipa Novotnyja leta 1944, o katerem poroča spletna stran komunistickizlocini.net.

Novotny je bil rojen 30. aprila 1908 v Varešu v Bosni in Hercegovini. Gimnazijo je obiskoval v Rumi in Travniku, teologijo pa je študiral v Đakovu in Zagrebu. Za duhovnika je bil posvečen 1. julija 1943 v Subotici. V nadaljevanju je bil kaplan v Subotici, Baču, Bajmuku in Plavnih, kjer je bil med 2. svetovno vojno tudi župnik ter tam dočakal prihod partizanov in Rdeče armade. Ti so že jeseni 1944 iz kraja pobrali vse moške nemške narodnosti, stare med 15 in 70 let, ter jih odpeljali v taborišče v Novem Sadu.

Josip Novotny (Foto: komunistickizlocini.net)

Dve različici Novotnyjeve smrti
O smrti Novotnyja obstajata dve različici. Po prvi je bil ta jeseni 1944 odpeljan v Bač, kjer so ga zaprli v klet tamkajšnje občine, nekaj dni pozneje pa so ga partizani prišli iskat v stari frančiškanski samostan v centru kraja. Seveda ga niso našli, saj je bil medtem že pretepen in mrtev. Pred smrtjo je bil deležen strahovitega mučenja, kar je bilo razvidno tudi z njegovega trupla, ki so ga verniki našli v bližnjem gozdu ter ga kasneje pokopali.

Frančiškanski samostan v Baču (Foto: Wikipedia)

Civiliste, ki so jih partizani vodili v taborišče, oskrboval s hrano in pijačo
Druga različica Novotnyjeve smrti ni nič manj pretresljiva. Po njej naj bi ta na poti v taborišče v Novi Sad poskušal rešiti nemške civiliste, med katerimi so bili tako moški kot ženske in otroci, ki jih je kljub partizanskemu terorju oskrboval s hrano in pijačo. Ob tem je ob priložnosti vprašal enega od partizanskih časnikov, zakaj v taborišče peljejo tudi nedolžne ženske in otroke, ta pa ga je na licu mesta ustrelil. Novotnyjevo truplo je ostalo v blatnem jarku.

Rajko Golob