fbpx

Komunistični diktator Ortega v Nikaragvi brezkompromisno preganja kristjane, pogosti so celo njihovi umori

Daniel Ortega (Foto: Twitter)

Preganjanje krščanstva je iz leta v leto večji problem. Pri tem pa kristjani napadov niso deležni le v državah, kjer so v manjšini, ampak tudi v številnih delih sveta, kjer predstavljajo najštevilčnejše zastopano versko skupnost. Kot primer navedimo Nikaragvo, ki je kar 85-odstotno krščanska, pa tamkajšnji komunistični režim vseeno že dolgo z vsemi sredstvi preganja kristjane, pri čemer ne izbira sredstev. Pogosti so celo umori.

Marksistični režim v Nikaragvi, ki ga vodi diktator Daniel Ortega, preganja člane in voditelje Katoliške cerkve že več kot eno leto, odkar so se tam začeli protivladni protesti. To je za Breitbart potrdil tudi tamkajšnji škof Juan Abelardo Mata, ki je povedal, da katoličani v tej srednjeameriški državi ne uživajo niti najmanjše svobode. In to kljub temu, da kar 85 odstotkov vseh tamkajšnjih prebivalcev predstavljajo kristjani, med katerimi je največ pripadnikov katoliške vere.

Škof Mata je v pogovoru z novinarji izrazil zaskrbljenost nad neizmerno krutostjo komunističnega režima v Nikaragvi. Ob tem je povedal, da so ga tamkajšnje vojaške sile julija 2018 poskušale celo umoriti. Napadle so namreč njegov konvoj, pri čemer pa ga niso uspele ustreliti. Mata je dodal še, da je nasilje do kristjanov v omenjeni državi tudi sicer nekaj vsakdanjega. “Nenehno nadlegovanje duhovnikov, škofov in drugih ljudi, vključenih v dejavnosti Cerkve, je prisotno, ker se komunistične oblasti Katoliške cerkve bojijo zaradi njene moči. Preganjanje, ki je včasih prikrito, včasih pa odkrito, je pogosto, zlasti na podeželju prihaja tudi do ubojev kristjanov,” je zatrdil. Potrdil je še, da se škofi v Nikaragvi trudijo, da bi jim v nastalih razmerah, ki so zaradi evidentnih zločinov proti človeštvu s strani komunističnih oblasti alarmantne, pomagala mednarodna skupnost. Med drugim so se obrnili tudi na ameriškega podpredsednika Mika Pencea.

Protesti v Nikaragvi (Foto: epa)

Ubiti je dal že na stotine ljudi
Ortega je sicer na oblasti v Nikaragvi že zelo dolgo. Državi je namreč najprej vladal med letoma 1979 in 1990, od leta 2007 pa je ponovno na njenem čelu, pri čemer je za podpredsednico imenoval kar svojo ženo Rosario Murillo. Njegov režim velja za enega najbolj krutih in nedemokratičnih v celotni Latinski Ameriki, zaradi česar v državi že od aprila 2018 potekajo protivladni protesti, na katerih demonstranti zahtevajo svobodne volitve ter vzpostavitev demokratičnega sistema. V času od začetka demonstracij je dal Ortega ubiti že na stotine ljudi, več tisoč pa jih je bilo aretiranih. Eden od njih je bil tudi Marco Noel Novoa, ki ga je režim zaprl aprila 2018 in je bil v zaporu podvržen grozljivemu mučenju. Med drugim so mu lomili kosti, ga posiljevali ter mučili z elektrošoki in z metodo “waterboarding” oziroma z utapljanjem.

Rosario Murillo (Foto: Wikipedia)

Rajko Golob