fbpx

Konec čaščenja komunizma: 500 spomenikov gre na deponijo

Foto: epa

Spomeniki, ki častijo komunizem, so predvideni za odstranitev iz javnega prostora na podlagi antikomunističnega zakona, ki so ga sprejeli maja, podpisal pa ga je poljski predsednik Andrzej Duda. Zakon prepoveduje tudi javno hvaljenje oseb, organizacij, dogodkov in datumov, ki simbolizirajo komunizem.

Seznam spomenikov za rušenje določajo ugledni zgodovinarji
Odstranjevanje teh spomenikov bo nadziral Inštitut za nacionalni spomin, njegov vodja Lukasz Kaminski pa je razkril, da bodo porušeni vsi spomeniki iz sovjetskega obdobja – porušeni bodo vsi, razen tistih, ki so postavljeni na grobovih. Seznam spomenikov iz časa komunističnega režima, ki morajo na deponijo, sicer določa posebna komisija, ki jo sestavljajo ugledni poljski zgodovinarji.

Poljska je začela z rušenjem komunističnih spomenikov že lani – septembra so podrli velik spomenik v čast Sovjetske vojske v Pieniężnu, pred tem pa so uničili tudi spomenik v Nowa Solu, ki je bil postavljen v čast komunistične sovjetske armade.

Kako so komunisti sodelovali z nacističnimi Nemci
Poljake je še posebej prizadelo dejstvo, da je “antifašistična” Rdeča armada, v dogovoru s Hitlerjem, napadla “izza hrbta”, medtem ko je še vedno herojsko – in protislovno – nasprotovala nacistični Nemčiji leta 1939. Hitler je napadel Poljsko 1. septembra 1939, le dva tedna zatem pa so Poljsko napadli še Rusi in okupirali kar 40 odstotkov njihove dežele, piše Maxportal. Pri tem so “antifašisti” povzročili številne pokole, množična posilstva in druge zločine nad Poljaki, od katerih je najbolj znan pokol v gozdu Katinski.

Po njihovi poti tudi Hrvaška
Komunistični simboli – srp in kladivo, rdeča zvezda in himna SSSR – so na Poljskem prepovedani od leta 2009, na Madžarskem od leta 1994, v Latviji in Litvi pa od leta 2008. Poljski predsednik Lech Kaczynski se je leta 2009 podpisal pod zakon, ki predvideva zaporno kazen za tiste, ki posedujejo ali kupujejo stvari s komunističnimi simboli. Po tem zakonu lahko osebe, ki kupujejo, naročajo ali razpečujejo predmete ali posnetke, ki vsebujejo komunistične simbole, kaznujejo z denarno kaznijo ali pošljejo v zapor za dve leti. Tudi Hrvaška je sprejela Evropsko deklaracijo o prepovedi poveličevanja vseh totalitarizmov, vendar pa še ni kaznivo poveličevanje komunizma, partizanskega gibanja, rdeče peterokrake zvezde in izpostavljanje slik komunističnega diktatorja J. B. Tita.

M. S.