fbpx

Konec svobode govora na spletu? Ruska pobuda o novi konvenciji o “spletnem kriminalu” prestala glasovanje v ZN, tudi s pomočjo Kitajske!

Združeni narodi (Foto: Facebook)

Združeni narodi so v petek podprli rusko pobudo, s katero nameravajo ustvariti novo konvencijo o spletnem kriminalu, med drugim jo je podprla tudi Kitajska, ki svojim državljanom močno omejuje dostop do svetovnega spleta. Številni se ob tem bojijo, da gre za poskus kodifikacije mehanizmov nadzora in kriminalizacije kritičnosti do oblasti na globalni ravni!

Združeni narodi so v petek podprli rusko pobudo, s katero nameravajo ustvariti novo konvencijo o spletnem kriminalu, kar je razburilo aktiviste za človekove pravice in zahodne sile, ki se bojijo, da avtoritarna država na ta način skuša omejiti svobodo na spletu. V Generalni skupščini je resolucijo o konvenciji podprla tudi Kitajska, v prihajajočem letu pa bodo tako vzpostavili odbor mednarodnih strokovnjakov s tega področja.

Bodo na mednarodni ravni kriminalizirali kritičnost do oblasti?!
Združene države Amerike in evropske države ter aktivisti in skupine za človekove pravice so že opozorili, da takšna konvencija predstavlja grožnjo svobodi govora na svetovnem spletu. Kmalu bi se lahko kot kriminal namreč definiral kritičen govor do vlade. “Točno tega se bojimo, da bo nova konvencija omogočila kodifikacijo takšnih tipov nadzora na mednarodni in na globalni ravni, kar je razlog za naše nasprotovanje konvenciji in skrbi glede nje,” je povedal eden od predstavnikov ZDA.

Foto: iStock

Kitajska državljanom močno omejuje dostop do interneta
Države, ki stojijo za resolucijo, so namreč znane po omejevanju dostopa do svetovnega spleta svojim prebivalcem. Kitajska namreč preprečuje dostop do spletnih strani, ki poročajo kritično, še poroča Breitbart.

Rok Krajnc