fbpx

Konservativna ljudska stranka zmagala na španskih parlamentarnih volitvah

Foto: epa

V Španiji so včeraj potekale parlamentarne volitve, na katerih je slavila konservativna ljudska stranka PP, ki je osvojila 28,7 odstotka glasov. Premier Mariano Rajoy je že razglasil zmago in napovedal oblikovanje nove vlade. Socialisti so zabeležili najslabši rezultat v novejši zgodovini Španije.

Včeraj so v Španiji potekale parlamentarne volitve, na katerih je ponovno slavila konservativna ljudska stranka PP. Stranka je v 350-članskem parlamentu osvojila 123 sedežev. To je sicer 63 mandatov manj kot na prejšnjih volitvah, a še vedno dovolj, da so osvojili največji odstotek glasov. Aktualni premier Mariano Rajoy je že razglasil zmago in napovedal oblikovanje nove vlade.

Najslabši rezultat za socialiste v novejši zgodovini Španije
Na drugem mestu za konservativci so pristali španski socialisti, ki so osvojili 90 mandatov. To je njihov najslabši rezultat v novejši zgodovini Španije. Na tretjem in četrtem mestu sta levičarska Podemos z 69 sedeži in desnosredinska Ciudadanos, ki je osvojila 40 mandatov. Rezultati volitev bodo Rajoya prisilili v oblikovanje koalicijske vlade, kar bo prvič po koncu Francove diktature. Volilna udeležba je bila skupaj 73,2-odstotna.

Sledi težka sestava vlade
Volilni rezultat pa napoveduje zelo težko sestavo vlade za konservativne zmagovalce. Rajoyu zgolj glasovi stranke Ciudadanos ne omogočajo sestave vlade. Na drugi strani pa tudi dve levi stranki skupaj nimata dovolj mandatov za sestavo vlade. To daje večjo vlogo predvsem manjšima strankama v parlamentu. “Španija ne bo nikoli več enaka, zelo smo veseli,” je poudaril vodja Podemosa Pablo Iglesias. “V državi začenjamo novo politično obdobje.” Volitve so njegovo stranko, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom, utrdile kot močno politično silo v državi. Vzpon Podemosa gre med drugim pripisati dejstvu, da so številni Španci zdaj precej revnejši, kot so bili pred štirimi leti.

M. G., STA