fbpx

Kontroverzni filipinski predsednik Duterte: “Oba s Trumpom rada preklinjava”

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte se je odločil zakopati bojno sekiro z ZDA po izvolitvi Donalda Trumpa v Belo hišo. Meni, da ima s Trumpom več skupnih lastnotni, kot z Obamo.

“Rad bi čestital predsedniku Trumpu. Naj živi!,” je povedal Duterte ob novici, da so ZDA dobile novega predsednika in dodal, da se ne želi več prepirati s svetovno velesilo. Tradicionalno zavezništvo med Ameriko in Filipini je trajalo vse do takrat, ko je filipinski predsednik Obamo oklical za “pasjega sina.”

Vendar je Duterte samo en dan po izvolitvi Trumpa za novega predsednika dejal, da ima več skupnih lastnosti in da bodo skupne vojaške vaje zopet vzpostavljene, poroča CNN“Oba rada preklinjava, kar pomeni, da sva si podobna,” meni ekscentrični filipinski predsednik.

Ko so bli ameriško- filipinski odnosi na najnižji točki, je Duterte dejal, da v prihodnosti ne bo več skupnih vojaških vaj, sedaj pa je najavil, da bodo z ZDA še vedno vojaško sodelovali.

Spoznanje, da je bolje sodelovati z ZDA kot s Kitajsko
Na inštitutu za mednarodno varnost v Sydneyu pravijo, da se je Duterte osredotočal na notranjo varnost, medtem ko se je izogibal sporom s Kitajsko, ki veča vpliv v južnokitajskem morju. Sedaj se bo osredotočil na izboljšanje odnosov z ZDA, da bo lahko zmanjšal kolateralno škodo v filipinsko- kitajskih odnosih. Kot pravijo je Duterte spoznal, da je težko igrati spore z dvema svetovnima velesilama.

Učinkovit pri pobijanju preprodajalcev drog in narkomanov
Filipinski predsednik je od meseca junija, ko je prevzel vodenje te otoške države, sprožil veliko sporov in dal mnogo kontroverznih izjav. Predvsem je zapolnil medije s poboji tisočev domnevnih preprodajalcev drog in narkomanov, saj je takoj po nastopu na oblasti obljubil, da bo droge povsem počistil s filipinskih ulic. Dutertejeve sile so od junija tako opravile že več kot milijon hišnih preiskav, aretirale 18 tisoč posameznikov in ubile 1167 preprodajalcev drog. Policija poziva vse preprodajalce in uporabnike drug, naj se predajo sami, kar je skupaj storilo že več kot 700 tisoč ljudi.
Vsakdanji prizor na ulicah FIlipinov (foto: epa)

Vsakdanji prizor na ulicah FIlipinov v mandartu predsednika Duterta (foto: epa)

 M. P.