fbpx

Koronavirus: Avstrija že ustavila železniški promet z Italijo, meja s Slovenijo pa še naprej odprta!

Foto: epa

Avstrijske oblasti so na meji z Italijo ustavile vlak, na katerem sta potovala dva potnika, ki bi lahko bila okužena s koronavirusom Covid-19, kakor se po novem imenuje NcV-2019. Zatem je Avstrija ustavila celoten železniški promet s sosednjo Italijo. Železniški promet med Italijo in Slovenijo še vedno poteka normalno.

Potem ko so uradniki italijanskih železnic v nedeljo, 23. februarja 2020 svojim avstrijskim kolegom sporočili, da se na vlaku Eurocity 86 nahajata dva potnika s simptomi, značilnimi za koronavirus Covid-19, so avstrijske oblasti na mejnem prehodu Brenner ustavile vlak.

Vlak, ki je bil namenjen v München, je bil ustavljen in vrnjen na italijansko stran, je po poročanju RT potrdil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

Zatem so avstrijske oblasti ustavile celoten železniški promet z Italijo. To je prvo zaprtje meje v Evropi zaradi izbruha smrtonosne bolezni, ki se je pojavila v Wuhanu na Kitajskem konec leta 2019. Do danes se je bolezen razširila že skoraj po celem svetu.

Po zadnjih podatkih je okuženih skoraj 80 tisoč ljudi, več kot 2.600 jih je zaradi okužbe umrlo, Covid-19 pa je prisoten v več kot 30 državah po svetu.

V Italiji so v zadnjih dneh v Benečiji in Lombardiji uvedli karanteno. Število okuženih v Italiji je v nekaj dneh skočilo na več kot 150, mediji poročajo o že četrti smrti zaradi koronavirusa. Medtem pa slovenska meja z Italijo ostaja še naprej odprta.

Ivan Šokić