fbpx

Korupcijski škandal bo družino Saud prikrajšal za 700 milijard evrov

Foto: Twitter

Protikorupcijska čistka princev in ministrov v Savdski Arabiji, ki jo je sprožil reformistični princ Mohammad bin Salman, bi lahko vodila v zaplembo njihovega premoženja v vrednosti skoraj 700 milijard evrov. 

Ocenjujejo, da bi od teh ljudi lahko dobili od dva do tri trilijone rialov. To je številka, o kateri govorijo,” je za Wall Street Journal povedal vir blizu savdske vlade.

Večino premoženja imajo v tujini
V soboto je namreč odjeknila novica, da se je v konservativni islamski kraljevini Savdska Arabija v boju proti korupciji zgodil niz aretacij, v katerih so odvzeli prostost vsaj 11 princem vladajoče družine Saud in štirim ministrom. Skupno so v akciji proti izkoreninjenju korupcije prijeli več kot 60 poslovnežev, princev, državnih predstavnikov in ostalih visokih članov družine Saud.

V ozadju korupcijskih aretacij je savdski princ Mohammad bin Salman. Gre za resničen boj proti korupciji ali za konsolidacijo moči in pregon notranjih sovražnikov?

Kraljeva centralna banka naj bi že zamrznila njihove bančne račune. Ker imajo priprti večino premoženja v tujini, bo celoten postopek odvzema daljši in zapleten. Vsa sredstva, pridobljena s korupcijskimi dejanji, bodo postala last države.

Aretiranci so zaprti v najbolj luksuznem hotelu v Riadu
Na dan pa je prišla tudi informacija, da so oblasti vse osumljence, ki so jim v soboto odvzeli prostost, nastanile kar v najrazkošnejšem hotelu v Savdski Arabiji Ritz Carlton. To so storili zaradi njihovega visokega položaja v družbi, zaradi česar jih niso mogli zapreti v navadne zapore, saj bi to po arabskih običajih pomenilo hudo žalitev.

Najrazkošnejši zapor na svetu – hotel Ritz Carlton v Riadu (foto: Twitter)

C. Š.