fbpx

[Ekskluzivno] Kosovski novinar za Nova24TV: “Preiskava Berišaja bo odkrila še veliko imen!”

Foto: posnetek zaslona

Albanska finančna afera slovenskega premierja Roberta Goloba je dobila mednarodno razsežnost. Zadevo je poskušal prikriti tako takrat kot danes, saj svojo vpletenost kljub dokazom zanika. O novici in njegovih navezi z veleposlanikom Martinom Berišajem so poročali številni balkanski mediji, sploh po dejstvu, da se je poleg “pranja denarja” z denarjem iz državnega podjetja Gen-I financirala volilna kampanja predsednika vlade t. i. Kosova Albina Kurtija. Potem ko na dan prihaja vedno več namigov o aferi, zadeva pa je dobila mednarodno razsežnost, smo se za dodatne informacije obrnili tudi na novinarja Vehbija Kajtazija iz portala Paparazzi.com, ki je o Berišaju odkril še marsikaj.

Pred volitvami so Goloba osrednji mediji okronali kot odličnega gospodarstvenika. Po nastopu oblasti pa se je izkazalo, da je vse prej kot naklonjen gospodarstvu, kar dokazuje ustvarjanje katastrofalnih pogojev za slovensko gospodarstvo – dejstvo je, da vedno več odličnih podjetnikov razmišlja o odhodu iz Slovenije. Če kje, je Robert Golob dober v prikrivanju zadev, manipuliranju in iznajdljivosti pri načinih dodatnega zaslužka. Njegova pot v energetiko je bila sodeč po sledečih informacijah precej premišljena, saj se tam obračajo veliki denarji, sploh če si povezan z “energetsko mafijo”, kot so jo poimenovali nekateri tuji mediji, ki so Golobovo finančno afero vzeli pod drobnogled – za razliko od slovenskih.

“Vse to je čista fikcija,” je dejal Robert Golob v izjavi za javnost po poročanju kosovskega medija Paparazzi. Da je finančna afera, o kateri danes poroča večina balkanskih medijev, “fikcija”, čeprav je črno na belem, da se podružnica slovenskega državnega podjetja Gen-i prikazuje na bančnih računih v zvezi z domnevno spornimi transakcijami in ogromno denarja, posledično pa se poraja sum na financiranje volilne kampanje kosovskega premierja Albina Kurtija. Vse to v krogu “energetske mafije”, katere del je tudi Gen-i, in to v času, ko je bil Golob še direktor. Pa je to res “fikcija”? Golobova albanska finančna afera je namreč dobila mednarodno razsežnost. Zadevo je skušal prikriti takrat, poskuša pa jo tudi danes, ko svojo vpletenost kljub dokazom zanika.

Novinar Kajtazi: preiskava Berišaja bo razkrila še marsikatero ime
Po tem, ko na dan prihaja vedno več informacij, zadeva pa si je zaslužila tudi mednarodno pozornost, smo se za dodatne informacije obrnili tudi na novinarja Vehbija Kajtazija iz portala Paparazzi.com, ki nam je zaupal dodatne informacije. Kajtazi je dejal, da se je veleposlanik Martin Berišaj v dveh podjetjih, enem v Črni Gori in enem na Kosovu, okoristil z več kot 5 milijoni evrov, ki jih je dvignil v gotovini. To zaključuje na podlagi pridobljenih bančnih poročil, policijske preiskave in poročila Centra za finančno obveščanje Kosova in Črne gore. Proti Berišaju na Kosovu poteka preiskava zaradi treh kaznivih dejanj: pranja denarja, prikrivanja bogastva in lažne izjave pod prisego. “Verjamem, da bodo te preiskave proti Martinu Berišaju razkrile še veliko drugih vpletenih ljudi,” je zapisal Kajtazi v elektronskem sporočilu in dodal, da je imel Berišaj na Kosovu odprte računa na NLB banki, denar pa se je “potihoma” dvigoval.

Vir: Vehbi Kajtazi

Vir: Vehbi Kajtazi

Vir: Vehbi Kajtazi

Šlo je za “poslovne potrebe”
Berišaj, ki se je pred nastopom na pozicijo veleposlanika ukvarjal z energetiko, je namreč na svoj račun prejel več kot 1,5 milijona evrov, to pa je utemeljil z besedami, da je šlo “za poslovne potrebe”. In prav to je le eden od razlogov za preiskavo veleposlanika, ki ga sumijo močne naveze s t. i. “energetsko mafijo”. Berišaj je plačila prejemal iz podružnice Gen-I v Srbiji, ki ima sedež v Ljubljani. Portal Paparazzi razkriva, da je Berišaj prek podjetja “MB Consulting” razvijal milijonske domnevno sporne posle na Kosovu in v Črni gori, tako pa se je na račun podjetja nakazalo tudi 1,5 milijona evrov iz podružnice Gen-I v Srbiji. Od februarja 2015 do aprila 2022 je podjetje “MB Consulting” na Kosovu od podružnice “Gen-I d.o.o prejelo nakazila v višini 1.531.480 evrov, večino od njih pa je Berišaj dvignil v gotovini.

Približno 900 tisoč evrov, ki jih je njegovo podjetje “MB Consulting” evidentiralo kot prihodke od “Gen d.o.o” v Beogradu, je Martin Berišaj v letih 2016–2021 osebno dvignil prek svojega bančnega računa. Berišaj naj bi se v poslovanju omenjenega podjetja že več let izogibal davkom na Kosovu, od 18. januarja 2022 pa po uradnih evidencah ni več direktor in delničar podjetja “MB Consulting” na Kosovu. Lastništvo podjetja je prešlo na Nahita Haxivesela, njegovega starega prijatelja, ki sta ga spoznala na Hrvaškem in v Sloveniji pred štirimi desetletji, piše Paparazzi. Sprva je dvige gotovine opravljal Berishaj, kasneje pa Haxivesel.

Foto: posnetek zaslona

Preiskave vpletajo šefa KEK v sum koruptivnega primera
V preiskave kosovske policije proti veleposlaniku Martinu Berišaju je bil vpleten tudi izvršni direktor Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagip Krasniq, ki je priznal, da so elektriko kupovali tudi od družbe Gen, ki ima prodajna mesta v več balkanskih državah, glavno podružnico pa ima v Sloveniji. Krasniquija na njegovi poziciji sumijo dogovora z ministrstvom za gospodarstvo o finančni podpori pri premagovanju energetske krize.

Izvršni direktor Kosovske energetske korporacije (KEK) Nagip Krasniqi (Foto: zajem zaslona)

Morda so tudi Berišaju “ukradli identiteto” kot Golobu?
Pa vendar, kot smo dejali, Berišaj svojo vpletenost kljub vsem dokazom zanika, kot tudi zanika svoje solastništvo v dodatnih dveh podjetjih Zaslon LCC in Myloja sh.pk kljub podatkom Agenciji za registracijo podjetij na Kosovu. Zanimivo je, da je eden od solastnikov podjetja Zaslon Kosova LLC Berishaj, drugi solastnik pa je slovenski podjetnik Erazem B. Pintar, ki so ga nekateri slovenski tabloidi nekoč imenovali playboy in mu tudi pomagali ustvarjati takšno podobo.

Vir: Vehbi Kajtazi

Podjetje Zaslon Kosova si Berišaj in Pintar delita v sodelovanju z Albertom Hajrizajem, ki je sodeč po zapisih na Facebooku svoj študij elektrotehnike zaključil v Zagrebu na Univerzi za elektrotehniko, trenutno pa je zaposlen kot razvijalec aplikacij na Davčni upravi Kosova. Pri slednji informaciji bi vsak precej hitro zaključil, da je prav Hajrizaj tista “povezava” med Berishajevod domnevno utajo davkov sploh glede na Hajrizajevo znanje in mesto zaposlitve.

Foto: LinkedIn

Tako kot je Robert Golob zanikal svojo vpletenost v omenjeno finančno afero, čeprav je bil v tem času direktor Gen-I, svojo vpletenost zanika Berišaj, pa čeprav je črno na belem, da je njegovo ime navedeno na vseh računih. Kdo ve, morda se bo tudi on odločil za zgodbo o “ukradeni identiteti”, kot se je zanjo odločil Robert Golob. Spomnimo, da je svoje ime na bančnem računu skušal “opravičiti” s sceno iz znanstveno-fantastičnega filma, češ, da so mu “ukradli identiteto”. Nihče ni nasedel tej zgodbici, saj vsi vemo, da banke ne odpirajo in zapirajo računov kar tako – potrebna je identifikacija na več ravneh, osebno. O kakšni fikciji govori Golob, ko pa so zadeve jasne?

Tanja Brkić