V Iranu aretirali in zaprli še tri novinarke, razlogi za pridržanje ostajajo neznani

Datum:

Po mesecih iranskih protestov so v Iranu v zadnjih dveh dneh aretirali še tri novinarke. Skupno število pridržanih novinarjev v Iranu se je po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ) v zadnjih mesecih povzpelo na 90. Obtožbe proti njim niso znane, premestili pa so jih v zloglasni zapor Evin v Teheranu, kjer so pristali mnogi protestniki.

Teheranski novinarski sindikat pravi, da so novinarke Melika Hašemi, Sajdeh Šafjej in Mernuš Zarej pridržali in odpeljali v zapor Evin. Razlogov za pridržanje treh novinark oblasti niso pojasnile, poročajo tuje tiskovne agencije.

“V zadnjih 48 urah so bile v Teheranu pridržane najmanj tri novinarke, in sicer Melika Hašemi, Sajdeh Šafjej in Mernuš Zarej,” so v reformističnem časopisu Etemad povzeli navedbe teheranskega sindikata novinarjev, enako pa je objavil tudi neodvisni novinar Ali Javanmardi na Twitterju, ki je objavil tudi fotografije treh novinark.

Šafjej naj bi bila svobodna novinarka in romanopiska, medtem ko Zarej piše za različne reformistične publikacije, Hašemi pa dela za izdajo Shahr, piše Times of Israel. Konec oktobra je več kot 300 iranskih novinarjev podpisalo izjavo, v kateri so kritizirali oblasti, ker so “aretirali kolege in jim odvzeli državljanske pravice“, so takrat poročali lokalni mediji. Zapiranje novinark je le nadaljevanje izvajanja terorja nad vsemi, ki nasprotujejo krutemu iranskemu režimu.

Kopija članka Novinarstvo ni zločin v iranskem dnevniku Sazandegis s fotografijami iranskih novinark Niloufar Hamedi in Elaheh Mohammadi, zaprtima skupaj z drugimi novinarji in fotoreporterjem,  iz kioska v Teheranu, Iran, 30. oktober 2022. (Foto: epa)

Niloufar Hamedi in Elaheh Mohammadi, ki sta novinarki iranskega lokalnega dnevnega časopisa, sta bila prvi novinarki, ki sta poročali in objavili novico o smrti Mahse Amini. Kasneje sta bili aretirani in odpeljani v zapor. Potem ko je iranska vlada obe novinarki obtožila zarote proti državi, je teheransko novinarsko združenje objavilo izjavo, da “novinarstvo ni zločin“. Nekateri iranski novinarji in fotoreporterji so bili aretirani in so zaprti, odkar so se v državi začeli protivladni protesti. Približno polovico od 90 pridržanih novinarjev so v zadnjih mesecih izpustili proti plačilu varščine, medijska svoboda v Iranu pa ostaja močno omejena. Na lestvici medijske svobode, ki jo pripravljajo Novinarji brez meja (RSF), zaseda  Iran 178. mesto izmed 180 obravnavanih držav.

Iran od lanskega septembra pretresajo protivladni protesti, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute jo je v Teheranu aretirala moralna policija. Po ocenah ZN je bilo od začetka protestov v državi aretiranih najmanj 14.000 ljudi, na smrt pa jih je bilo obsojenih najmanj 18, med katerimi so vsaj štiri že usmrtili.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...