fbpx

Pred vrati džihadisti, svetovni voditelji pa klepetajo o tem, kako toplo je

Foto: Pixabay

”150 svetovnih voditeljev, 40 tisoč delegatov se je zbralo na pariški podnebni konferenci, ki jo varuje neverjetnih 120 tisoč varnostnikov. Ali v tem času terorja in globalne krize ni nekoliko neprijetno govoriti o tem, kako toplo je oziroma ni?”

Slavna britanska televizijska osebnost in kolumnistka Katie Hopkins je za Daily Mail komentirala dogodke ob podnebni konferenci v Parizu.

Sprašuje se, kako pomembno je vprašanje o klimatskih spremembah za povprečnega Britanca. ”In to ne za najete protestnike, posameznike brez službe, brezposelne igralce in študente, ki se bojijo še svoje sence. Kako pomembna so okoljska vprašanja za ljudi, ki delajo, plačujejo davke in financirajo vso to farso.”

“Kot nakupovanje, medtem ko bi morali biti na pogrebu”
Podnebno konferenco v Parizu primerja z nakupovanjem med časom pogreba: ”150 svetovnih voditeljev, 40 tisoč delegatov se je zbralo na pariški podnebni konferenci, ki jo varuje neverjetnih 120 tisoč varnostnikov. Ali v tem času terorja in globalne krize ni nekoliko neprijetno govoriti o tem, kako toplo je oziroma ni? Podobno, kot da bi odšli nakupovat, medtem ko bi morali biti na pogrebu.”

Dokument, sprejet na konferenci, sploh ne bo zavezujoč
Medtem pa Veliko Britanijo in Evropo ogrožajo pomembnejše teme. Tako bodo stavkali mladi zdravniki, saj jim grozi zmanjšanje plač, v namestitvenih begunskih centrih prihaja do vedno večjih izbruhov nasilja, vprašanje vojaškega posredovanja pa razdvaja britansko politično sceno, navaja Hopkinsova. Vse to ob boku konference, na kateri bodo sprejeli dokument, ki pa za podpisnice ne bo pravno obvezujoč.

Z višjim onesnaževanjem rešujejo ljudi pred revščino in lakoto
”Medtem ko se Amerika in Kanada vedno bolj izmikata sprejetju kakršnihkoli pomembnejših zavez, se k temu nagibata tudi Indija in Kitajska. Prav Kitajska pa je krivec za kar tretjino vsega svetovnega onesnaževanja in nadaljuje z gradnjo elektrarn na premog. Tudi Indija je napovedala, da bodo nadaljevali  s kurjenjem fosilnih goriv, saj jim to ustvarja delovna mesta, s povečanjem emisij pa lahko nad prag revščine dvignejo kar 300 milijonov ljudi. Kako jih lahko torej nekdo resno sprašuje o izpustih in emisijah?” komentira Hopkinsova in dodaja, da se temu pridružujejo tudi afriške države. Veliko držav namreč prav na račun izpustov in onesnaževanja zraka znižuje stopnjo revščine in lakote.

Po svetu teroristični napadi, svetovni voditelji pa klepetajo o podnebju
Od 50 modelov klimatskih sprememb jih je 95 odstotkov napovedalo, da bo Antarktično morje v naslednjih 30 letih upadalo. A vendar se je zvišalo. Aktivisti globalnega segrevanja so šli celo tako daleč, da so odšli na ekspedicijo na Antarktiko, kjer so ostali ujeti v ledu, za katerega so trdili, da ga ni več. Prav tako podatki kažejo, da segrevanje ozračja le ni tako izrazito, kot so napovedovali.’

Po mnenju Hopkinsove povprečnega davkoplačevalca ta vprašanja prav nič ne zanimajo: ”Seveda želimo biti bolj učinkoviti in varčni ter svoje otroke naučiti, naj za sabo ugašajo luči. Ampak, ali je v luči zadnjih terorističnih napadov logično, da svetovni voditelji klepetajo o podnebnih spremembah?”

M. G.