fbpx

Kriminal na Otoku v velikem porastu: Leta 2018 zabeleženih več kot 21.400 napadov z nožem in drugim orožjem, več kot petina storilcev mlajših od 18 let!

Britanski policist, slika je simbolična (Foto: Epa).

Napadi z nožem in ostalim orožjem v Veliki Britaniji so se znašli na najvišji ravni od leta 2009. Podatki najnovejše statistike navajajo, da je več kot petina obtoženih za tovrstna kazniva dejanja starih manj kot 18 let, kar je res zaskrbljujoče. 

Podatki Ministrstva za pravosodje kažejo, da je bilo leta 2018 zabeleženih približno 21.484 napadov z nožem in drugim orožjem, kar je največ od leta 2009, v času po finančni krizi, ko je bila brezposelnost znatno višja.

Preberite več: Epidemija nožev: V Londonu trije napadalci v vrat zabodli najstnika v bližini srednje šole

V 4.430 primerih kaznivih dejanj, oziroma 21 odstotkih vseh kaznivih dejanj, so bili vpleteni zločinci stari komaj med 10 in 17 let. V Londonu in v drugih večjih mestnih središčih je po poročanju Breitbarta opazna večja nagnjenost k nasilju. Statistika dokazuje, da so politiki in nekateri odvetniki lagali, ko so ti zatrjevali, da je kazen v primeru storitve kazniva dejanja z uporabo orožja zaostrena, namreč le 37 odstotkov obtoženih je nemudoma končalo za rešetkami, pri čemer je povprečna zaporna kazen trajala le 8,1 mesca, poroča ITV.

Foto: iStock

Pogosto opravljajo družbeno-koristna dela
Poleg tega je potrebno opozoriti, da bo v večini primerov obsojenci preživijo le polovico dosojene kazni v zaporu, nato pa preostanek kazni preživijo z opravljanjem družbeno-koristnega dela. Do pomanjkanja zapornih kazni prihaja kljub temu, da je bil v času prejšnjega predsednika vlade Davida Camerona uveden ukrep s katerim so osebe, pri katerih so že drugič zaporedoma odkrili, da s sabo nosijo nož, uvedli zaporno kazen dolgo med 6 mesci in maksimalno 4 leti.

H. M.