fbpx

Krvav dan kot ga na Japonskem ne pomnijo: Duševni bolnik v bolnišnici zaklal 19 pacientov

Preiskovalci v bolnici za duševno prizadete (foto: epa).

Napadalec je v napadu z nožem v nastanitvenem centru za zdravljenje duševnih bolezni v japonskem mestu Sagamihara ubil 19 ljudi, 25 pa huje ranil. 

Tovrstni napadi so na Japonskem izjemno redki, saj gre za najhujši masovni napad v zadnjih desetletjih. Policija je že aretirala moškega iz lokalnega okolja, ki naj bi bil nekdanji zaposleni v tem centru. Napadalec se je na policijski postaji predal sam in priznal odgovornost za napad. Policistom je povedal, da je želel, “da bi bolniki izginili.” 

Napad je izjemno šokanten za Japonsko, ki je sicer najvarnejša država na svetu, poroča BBC. Šef japonske službe za varnost Yoshihide Suga je napad komentiral z besedami, da “gre za srce parajoč in šokanten incident v katerem so umrli številni nedolžni ljudje.”

Svoje namere napovedal že pred meseci
Osumljenca za napad so lokalni mediji identificirali kot 26- letnega Satoshija Uematsuja, ki je že meseca februarja politikom pisal pisma, v katerih je grozil, da bo ubil na stotine duševno prizadetih ljudi. Zaradi tega je bil tudi zaprt v isti bolnici, vendar so ga po dveh tednih izpustili.

Napadalec je v ustanovo z duševnimi motnjami, ki leži v mestu 50 kilometrov iz Tokija vdrl skozi okno in takoj pričel z ubijanjem. Žrtve so bile stare med 25 in 70 let, poleg umrlih pa je še 25 huje ranjenih.

M. P.