fbpx

Krvava Dutertejeva vojna proti drogam: v spanju ubit šestletni deček

Foto: epa.

S Filipinov poročajo o novih umorih režima predsednika Rodriga Duterteja, ki je od junijskega vzpona na predsedniški položaj v svoji vojni proti drogam zakrivil smrt več kot 5900 ljudi. Množični umori in kršenje človekovih pravic že dlje časa močno skrbijo ZDA in Združene narode, Duterteju pa se očita obračunavanje s političnimi nasprotniki. Odkar je 1. julija letos zaprisegel kot 16. predsednik te otoške države, je policija aretirala že več kot 40 tisoč domnevnih osumljencev.

Filipinski mediji zdaj poročajo o novih žrtvah Dutertejeve vojne proti drogam. Tamkajšnja izpostava televizije CNN je v petek poročala o smrti šestletnega dečka, čigar mati, Elizabeth Navarro, si je upala stopiti pred kamere in opisati dogodke: “Nekdo je potrkal na naša vrata. Moj mož je vprašal, kdo je, potem pa sem zaslišala dva strela.” Preden je lahko Navarrova, sicer že mati petih otrok, sploh dojela, kaj se je zgodilo, sta bila njen mož in sin mrtva. Slednjega so neznanci ubili kar v spanju.

Morilcev niso našli in jih bržkone tudi ne bodo, saj imajo pooblastila filipinskega predsednika, da lahko ubijejo vsakogar, ki je tako ali drugače povezan z drogo. V ponedeljek smo na naši televiziji že poročali, da se je Duterte v javnosti hvalil, kako je v času županovanja v mestu Davao City tudi sam pobijal odvisnike od drog, usmiljenja ni imel niti takrat, ko je šlo zgolj za osumljence.

Politični nasprotniki, med njimi aktivistka in senatorka Leila de Lima, Duterteju očitajo politično represijo in množične umore. Filipinski predsednik senatorki za njene obtožbe ni ostal dolžan, saj je De Limo javno obtožil, da ji je politični vzpon omogočil mamilarski kartel. Še več, filipinski predsednik se je spustil še nižje in eni svojih glavnih političnih nasprotnic očital, da se je s svojim osebnim šoferjem in kriminalcem zapletla v ljubezensko afero ter se posnela pri spolnem občevanju.

Zaradi Dutertejevih neprimernih izjav v javnosti so že dlje časa načeti tudi odnosi z eno največjih gospodarskih partneric, Združenimi državami Amerike. Trenutna diplomacija filipinskemu predsedniku očita kršenje človekovih pravic, zaradi česar je Duterte aktualnega predsednika Baracka Obamo večkrat označil za lažnivca in strahopetca, enkrat tudi za k***inega sina. Duterte se požvižga tudi na kritike iz Združenih narodov, grozil je s filipinskim izstopom in ustanovitvijo nove unije s Kitajsko in z afriškimi državami.

Po filipinskih javnomnenjskih raziskavah pa ljudstvo še vedno podpira svojega predsednika v njegovi krvavi vojni proti drogam. Prevladalo je splošno prepričanje, da so ulice zdaj varnejše, kot so bile, čeprav nihče ne upravičuje množičnih umorov.

L. S.