fbpx

Plačanci skupine Wagner na željo Putina prileteli iz Afrike z listo za odstrel 23 pomembnih Ukrajincev – med njimi Zelenskega in bratov Kličko

Foto: epa

400-članska skupina krvoločnih plačancev, ki je priletela iz Afrike z ukazom, da ubije ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je del zloglasne zasebne milice, povezane z vrsto posilstev, ropov, umorov in domnevnih vojnih zločinov. Vojaški strokovnjaki menijo, da je skupina Wagner, za katero se domneva, da je na njeni listi za odstrel 23 ključnih osebnosti, vključno z bratoma Kličko, na voljo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, čeprav je Kremelj to že večkrat zanikal.

Po navedbah vojaških virov so sile že močno sodelovale pri dobavi orožja, izkušenega osebja za posebne operacije in vojaškem usposabljanju proruskih milic v vzhodni Ukrajini. Nekateri njihovi operativci so bili nameščeni na ukrajinski meji po usposabljanju v bazi, ki jo vodi ruska obveščevalna služba GRU, v bližini južnega ruskega mesta Krasnodar, so povedali viri, ki so govorili za Reuters.

Vir britanske vlade je povedal, da so poročila o vpletenosti skupine Wagner v Ukrajini verjetna glede na njene prejšnje vojaške intervencije v Afriki. Najemna vojska, ki naj bi jo vodil oligarh Jevgenij Prigožin – tesen zaveznik ruskega predsednika, znan po imenu “Putinov kuhar” – je po poročanju britanskega  The Times priletela pred petimi tedni. Za misijo naj bi ji namreč ponujali ogromno vsoto.

Jevgenij Prigožin (Foto: epa)

Visoko usposobljeni operativci naj bi čakali na zeleno luč Kremlja, na njihovem seznamu za odstrel pa so tudi ukrajinski premier, celoten kabinet, župan Kijeva Vitalij Kličko in njegov brat Vladimir – oba boksarska prvaka, ki sta postala pravi ikoni na frontni liniji prestolnice. Njihovi načrti pa so se nekoliko razblinili, potem ko so v soboto zjutraj dosegli ukrajinsko vladno poslopje. To je spodbudilo Kijev, da so razglasili dvodnevno policijsko uro in ukazali, da so vsi v zaprtih prostorih, tako da so lahko vojaki prečesali ulice za ruskimi saboterji. Državljane so opozorili, da tvegajo likvidacijo, če bi jih opazili zunaj med policijsko uro, saj se lahko domneva, da so sovražniki.

Za zahodne opazovalce povezave skupine Wagner s Kremljem niso vprašljive. Putin je bil v Kremlju slikan z Wagnerjevimi vojaki, vključno s podpolkovnikom Dmitrijem Utkinom, domnevnim ustanoviteljem skupine. Leta 2020 je preiskovalna novičarska stran Bellingcat odkrila zapise, ki razkrivajo, da je vodja skupine Wagner Prigožin v osmih mesecih opravil 99 klicev z vodjo kabineta Vladimirja Putina in se pogosto pogovarjal z najvišjimi uradniki v Kremlju. Kakor koli, Kremelj je  zanikal, da bi imel kakršen koli vpliv na skupino Wagner, in zatrdil, da Prigožin zagotavlja samo gostinske storitve ruski oblasti.

Foto: Printscreen YouTube

Foto: Printscreen Daily Mail

Tesna povezava med njihovimi dejanji in cilji politike Kremlja
Skupina Wagner je sodelovala v bojih po vsej Afriki, tudi v Siriji, Libiji, Mozambiku in Srednjeafriški republiki – opazovalci so opazili tesno povezavo med njihovimi dejanji in cilji politike Kremlja. Leta 2019 je bil moški, ki je posnel mučenje in obglavljenje sirskega ujetnika, identificiran kot Stanislav D, vojak, za katerega je znano, da ga je skupina Wagner razporedila v državi, da bi pomagal podpirati diktatorja Bašarja al Asada, ki ga podpira Kremelj. Neodvisni ruski časnik Novaya Gazeta je žrtev identificiral kot Mohameda Taha Ismaila al-Abdulaha, sirskega državljana, ki je bil obtožen dezertiranja iz vojaške enote, zveste Asadu.

V Libiji je BBC pridobil tablico znamke Samsung, v lasti Wagnerjevega borca, ki je razkrila, da je skupina puščala neoznačene mine na civilnih območjih, kar predstavlja vojni zločin. Preiskava je razkrila tudi “nakupovalni seznam” orožja in vojaške opreme, vključno s štirimi tanki, na stotine pušk Kalašnikov in najsodobnejšim radarskim sistemom. Vojaški analitik je dejal, da bi lahko del opreme prišel le iz Kremlja. Pojavila so se tudi šokantna razkritja o ravnanju Wagnerjevih borcev, pri čemer je eden od nekdanjih članov po poročanju Daily Maila odkrito priznal, da je ubijal zapornike, ker ‘nihče noče dodatnih ust za hranjenje’.

Foto: Facebook

Sledili naj bi preko mobilnih telefonov
The Times je poročal, da je januarja v Ukrajino prispelo od 2 tisoč do 4 tisoč plačancev skupine Wagner, vendar z različnimi nalogami. Nekateri so bili poslani v regiji Doneck in Lugansk na vzhodu države, medtem ko je bilo 400 pripadnikom, ki so se odpravili iz Belorusije do Ukrajine, naloženo, da odstranijo Zelenskega. Skupina naj bi sedaj sledila Zelenskemu in njegovim kolegom prek njihovih mobilnih telefonov in trdila, da ves čas ve, kje so. Drug vir je dejal, da so najetim morilcem rekli, naj se ustavijo medtem ko Putin ta teden vodi “mirovne pogovore” z Zelenskim. Vendar naj bi bili viri obveščeni, da ruski voditelj ne želi doseči dogovora. Zdi se, da novice o njihovih načrtih glede atentata niso zmotile Zelenskega, ki je med nagovorom narodu priznal, da je “tarča številka ena” in jim povedal, da ga ruski specialci lovijo.

Nina Žoher