Kubanski režim zaprtemu vodji disidentskega gibanja ponudil izbiro: ali izgon ali zapor

Jose Daniel Ferrer (foto: EPA)

Kubanske oblasti so vodji največje disidentske skupine na Kubi Joséju Danielu Ferreru dali izbiro, ali bo gnil v zaporu, ali pa prostovoljno odide v izgnanstvo. Da bi bilo sporočilo še bolj jasno, so zaprli tudi njegovega 17-letnega sina in ženo.

Kubanska policija je v nedeljo, 9. februarja aretirala 17-letnega sina Joséja Daniela Ferrera “Danielita” in Ferrerovo ženo Nelvo Ortega.

Ferrer je vodja kubanske domoljubne zveze (UNPACU), ki je oktobra 2019 izginil v neznano. Nekaj tednov kasneje so ga kubanske oblasti zvlekle pred sodišče kjer mu zaradi dejstva, da je zahteval demokracijo, grozi 9 let zapor.

“Joséja Daniela Ferrera, Jr. (Danielito) je politična policija včeraj aretirala, zato da bi očetu sporočil ponudbo režima, ki pravi, da če zapusti državo ne bo obsojen,” so v ponedeljek, 10. februarja 2020 sporočili iz organizacije za zaščito kubanskih zapornikov, ki se bori za po krivem zaprte politične disidente.

Danielita so spustili po petih urah v priporu. Sin svojega očeta navzlic grožnjam kubanskih komunistov ne popušča. “Želeli so, da očeta prosim, da zapusti državo in rekel sem ne, da tega ne bom nikoli storil in da tudi on ne bi nikoli zapustil države, saj je, kolikor je to potrebno, pripravljen tudi umreti za svobodno Kubo.”

Ferrer, ki je že več mesecev zaprt v nemogočih pogojih je po poročanju Breitbarta konstantna žrtev mučenja. Njegovi pazniki naj bi ga stradali, silili piti žaltavo vodo in jesti fekalije.

Ivan Šokić