Putinov arhitekt: “Kakšen Zahod, ali veste, kam odteka denar naših oligarhov”?

Ruski oligarhi so vse bolj zagrenjeni. Zaradi zasegov premoženja svoje bogastvo selijo v Dubaj, Vietnam in na Tajsko, trdi italijanski arhitekt s sedežem v Moskvi. “Najprej so bili zaskrbljeni, toda leto po začetku ukrajinske vojne so se stvari spremenile – zdaj grem na večerje in opažam jezo,” je povedal Lanfranco Cirillo, ki že več kot dve desetletji živi v Rusiji in trdi, da je delal za 44 oligarhov. 63-letni Cirillo, ki so ga poimenovali “Putinov arhitekt”, je med drugim zasnoval obsežno graščino ob Črnem morju.

Londonski The Times prinaša intervju z italijanskim arhitektom Lanfrancom Cirillom, ki je projektiral hiše in gradove za, kot trdi, približno 40 ruskih oligarhov, Vladimirju Putinu pa naj bi zgradil tudi veličasten grad ob Črnem morju, ki je nekoč povzročil velik škandal. Film o tem gradu je namreč posnel vodilni ruski demokratični opozicijski politik Aleksej Navalni, ki so ga zaradi tega skušali zastrupiti, zdaj pa je v ruskem zaporu. Putinov grad naj bi vseboval podzemno drsališče za hokej, vinograde in tri heliporte. Cirillo, ki je zato dobil “naziv” Putinovega arhitekta, živi in dela v Moskvi, kjer ima pisarno v 51. nadstropju ene od poslovnih stolpnic, italijanska davkarija pa ga “preganja” zaradi utaje davkov.

Oblikovalec “Putinove palače” pravi, da ruska elita zaradi trenutne situacije – uvedenih sankcij in zasega njihovega premoženja – zapušča Zahod in prenaša svoje bogastvo v Dubaj, Vietnam in na Tajsko. Cirillo poudarja, da so oligarhi jezni, ker se ima po njihovem Zahod za izbranca, a “svet je velik”. “Arabski svet je blizu Rusije in vsi tu poslujejo. V Dubaju, ki zdaj nosi vzdevek Dubaj-mesto, živi milijon Rusov, kar je približno 10 odstotkov prebivalstva,” trdi Cirillo. Oligarhi ne morejo več po nakupih v Pariz ali London, zato vlagajo na Maldive in Tajsko. “Sprva so bili zaskrbljeni, a leto po začetku vojne v Ukrajini so se stvari spremenile – zdaj so že zelo jezni zaradi tega, kako se z njimi ravna,” je dejal Cirillo, ki v Rusiji živi več kot 20 let. “V Vietnamu je velika ruska skupnost, ki vlaga v zdravilišča, hotele s petimi zvezdicami,” je dodal.

Lanfranco Cirillo (Foto: zajetje zaslona/YouTube)

 Vojna v Ukrajini ni prav nič spremenila življenja v Moskvi
Cirillo je med drugim tudi povedal, da je govoril s sodelavci Alisherja Usmanova, rudarskega magnata, rojenega v Uzbekistanu, čigar vila je bila zasežena na Sardiniji, kjer je ponudil pomoč pri gradnji lokalne šole in bolnišnice. Pred dvema letoma je bil kralj na Sardiniji, zdaj pa ga zavračajo, je dejal Cirillo. Pri tem The Times navaja njegove besede, da vojna v Ukrajini ni prav nič spremenila življenja v Moskvi. “Če ne prižgeš televizije ali bereš časopisa, tega ne bi opazil. Ne vidim nobene razlike v primerjavi s prej – 93 odstotkov italijanskih podjetij je še vedno tukaj. Nič ne manjka. Če hočeš najnovejši iPhone, testenine Barilla ali Armanijevo obleko, nič se ni spremenilo,” je poudaril.

Na drugi strani  Cirilla v Italiji čaka sojenje zaradi davčne goljufije oziroma utaje davkov. Po poročanju The Timesa pravi, da o projektu ob Črnem morju nikoli ni razpravljal s Putinom in trdi, da gre za letovišče, ne za grad. Toda finančne službe v Italiji njegovo poslovanje še preverjajo. Čeprav se njegovo sojenje zaradi davčne goljufije začne ta mesec, je Cirillo dejal, da Italija še ni poslala zahteve za njegovo izročitev Rusiji. “Zaplenili so mi premoženje v vrednosti 141 milijonov evrov – pravijo celo, da dolgujem 30 milijonov evrov davkov,” pravi Cirillo in dodaja: “Če bi bil prijatelj Bidna ali Zelenskega, bi me poskušali spraviti v zapor?”.

Sodnik, ki je zasegel njegovo umetniško zbirko vključno z deli Pabla Picassa, Paula Cézanna, Vasilija Kandinskega, Giorgia de Chirica in Lucia Fontane, je obtožil italijanskega arhitekta, da je utajil 50 milijonov evrov davkov. Sto davčnih policistov je sodelovalo pri racijah na posestvih v lasti Cirilla, ki se je pohvalil, da je načrtoval domove za 44 ruskih oligarhov in jih okrasil z biseri in marmorjem, je konec marca lani poročal The Times. Preiskujejo njegova kazniva dejanja vključno s ponarejanjem davčnih napovedi, pranjem denarja, nezakonitim prenosom sredstev in kršitvijo kodeksa varstva kulturne dediščine. Sojenje se mu bo začelo v Brescii 23. februarja na predvečer prve obletnice ruske vojne v Ukrajini. Sodili bodo tudi dvema Rusoma in trem italijanskim državljanom vključno s Cirillovo ženo Marinello Spagnoli. V začetku leta so tuji mediji poročali, da so italijanske oblasti preiskale Cirillovo vilo v Roncadelle blizu Brescie zaradi domnevnega neplačanega davka v višini 50 milijonov evrov in v kasnejšem zasegu zaplenile premoženje v vrednosti 144 milijonov dolarjev vključno z dragulji, gotovino in okoli 150 umetniškimi deli. Marco Tolla iz agencije za kazenski pregon Guardia di Finanza je takrat za The Art Newspaper povedal, da bodo umetnine morda trajno zaplenjene in podarjene italijanskim muzejem. Cirillo trdi, da je postal prebivalec Rusije leta 2003, častni meščan leta 2014 in da je projektiral zgradbe za več kot 40 ruskih milijarderjev ter podjetja, kot sta Gazprom in Novatek. Za ANSA je povedal, da njegovo rusko premoženje vključuje celotno 51. nadstropje nebotičnika Imperia v Moskvi, ki meri 4 tisoč kvadratnih metrov, in 400 hektarjev velik prostor, v katerem proizvaja vino.

Ali moram v zapor, ker sem delal dan in noč, obogatel in ljubil Picassa?
Cirillova italijanska diploma v Rusiji ni pravno priznana in sam pravi, da ne podpisuje lastnih arhitekturnih projektov. Na začetku svoje kariere v Rusiji se je Cirillo začel podpisovati z začetnicami BIA. Pravi, da ga je veliko ljudi vzelo za označevanje plemiškega rodu, čeprav je kasneje razkril – na njegovo lastno zabavo do danes – da je to pravzaprav ruska kratica za “ubogega italijanskega arhitekta”. Putin je v odloku z dne 16. avgusta 2014, objavljenem na spletni strani ruske vlade, Italijanu s svojim podpisom podelil rusko državljanstvo. “To državo ljubim s srcem. Menim, da je to velika država z velikimi možnostmi za prihodnost,” je pred leti dejal Cirillo, ki je izjavil tudi: “Res je, zaslužil sem denar. Ampak začel sem iz nič. Ko sem prišel v Moskvo, si nisem mogel privoščiti niti taksija. S svojim katalogom in risbami sem se peljal s podzemno železnico. Ali moram v zapor, ker sem delal dan in noč, obogatel in ljubil Picassa?

Sara Kovač