fbpx

Egiptovski youtuber sporočil, da zapušča islam, poln “rasizma in krutosti”, in na internetu sprožil burno reakcijo

Egiptovski youtuber Shady Srour najavil, da zapušča islam. (Vir: Twitter)

Youtuber iz Egipta je prejšnji teden naznanil, da zapušča islamsko vero zaradi rasizma in krutosti, a je potem, ko se je nanj vsul plaz kritik in groženj, oznanil, da njegove prvotne izjave niso razumeli pravilno, saj naj bi želel zgolj obsoditi islamiste, ki po njegovem mnenju niso “pravi muslimani”.

Potem ko je priljubljeni youtuber iz Egipta Shady Srour na Facebooku oznanil, da zapušča islam zaradi “rasizma in krutosti” njegovih pripadnikov, zaradi katerih je skoraj storil samomor, se je po poročanju portala RT nanj vsul plaz kritik in groženj.

“Islam sem zapustil zaradi rasizma in krutosti v srcih ljudi, ki naj bi verjeli v Alaha, a so v resnici kup lažnivih hinavcev,” je zapisal Srour v petek in okrivil “religijo miru” za izredno veliko količino spletnega nadlegovanja, ki ga je privedla do roba.

Zaradi pritiskov bil prisiljen v opravičevanje
Čez vikend je njegov status na Facebooku prejel preko sto tisoč komentarjev, ki so mu bili večinoma ali v podporo ali pa močno nasprotujoči, zaradi česar je bil prisiljen vzeti nazaj, kar je rekel. Srour se je tako skušal opravičiti s posnetkom, ki ga je objavil na YouTubu, trdeč, da je v prvotni izjavi želel zgolj povedati, da spletni nadlegovalci, zaradi katerih je skoraj storil samomor, niso “pravi muslimani, in da islam sam po sebi ni igral vloge pri sovraštvu, ki ga je izkusil”.

Egiptovski youtuber Shady Srour (Vir: Twitter)

Srour je s 4,5 milijona sledilcev eden od najprominentnejših YouTube zaslužkarjev v regiji. Njegov primer pa ravno tako osvetljuje dejstvo, da je med Egipčani čutiti vedno večje nezadovoljstvo z islamom, saj številni menijo, da je ravno religija miru njihovo državo pripeljala v stanje družbenega kaosa.

https://twitter.com/prsnlaya/status/1096831264101990401

Vseeno, komentatorju Srourju niso prizanašali. Eden od njih je tako zapisal: “Shady Srour je eden od najvidnejših youtuberjev na Bližnjem vzhodu. Celo moji bratranci spremljajo njegove videe. Oznanil je, da zapušča islam, in v enem dnevu so se vsi njegovi oboževalci obrnili proti njemu.”

Ivan Šokić