fbpx

Hrvaška in Madžarska sta se zavzeli za preiskovanje komunističnih zločinov, Grčija ostaja na istem bregu kot Slovenija

Foto: Wikimedia.commons.org

Po koncu dvodnevne konference predstavnikov osmih držav iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki se je odvila v estonski prestolnici Talinu in je bila posvečena evropskemu dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, je bila sprejeta skupna izjava v kateri so poudarili, da je nujno potreben začetek preiskave komunističnih zločinov. Skupno izjavo so po navedbah agencije BNS podpisale Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska in Hrvaška. 

V skupni izjavi, ki so jo države podpisale, je bilo mogoče prebrati, da je bilo v času komunističnih diktatur v Evropi več sto tisoč ljudi obsojenih, ubitih, mučenih, poslanih na prisilno delo ali deportiranih.

Foto: Wikimedia.commons.org

Duhovni berlinski zid še vedno ni porušen
V 25 letih po padcu komunističnih režimov v Vzhodni in Srednji Evropi mednarodna skupnost ni pričela s preiskovanjem in sodnim preganjanjem kot je ta po koncu II. svetovne vojne storila s krivci za nacistične zločine. Dejstvo je, da spomin na žrtve komunističnih režimov zahteva preiskave teh zločinov. Pri tem moramo omeniti izjavo estonskega evropskega poslanca Tunna Kelama, ki je na konferenci izpostavil: “Mi moramo zrušiti tudi duhovni berlinski zid. Ta nas odvrača od smisla in razumevanja še danes, čeprav je minilo od tega že 28. let.” Konferenca se je po navedbah Geopolitike končala z odkritjem razstave z naslovom Epoha komunizma v pomorskem muzeju v Talinu.

Prišlo je do spora med Estonijo in Grčijo
Na konferenci je prišlo do prepira med Estonijo in Grčijo, saj je grški minister za pravosodje Stavros Kontamis, ki prihaja iz vrst vladajoče levičarske Sirize, zavrnil sodelovanje pri delu konference v Talinu in v protestni izjavi Estonijo obtožil, da ta poskuša ponovno vzpostaviti klimo hladne vojne in prispevati k podiranju evropskih vrednot. Estonski minister za pravosodje Urmas Reinsalu je grškemu kolegu obljubil, da mu bo na protest poslal odgovor v pisni obliki. Poljski minister pravosodja Lukasz Piebiak pa je glede spora med obema izjavil: “Ne vem za kako trdno prepričanje gre v tem primeru, ne glede na to, pa nastalo stanje zahteva razpravo med obema stranema.”

Mi pa dodajamo zgolj komentar, da je katastrofalno ekonomsko stanje Grčije in Slovenije, torej obeh držav, ki nasprotujeta preiskavam komunističnih zločinov, še kako povezano eno z drugim. Izvensodni poboji in genocid na prebivalstvom se sedaj nadaljuje kot ekonomski genocid in vztrajanje v revščini. Moralni razkroj je nujno povezan z vladavino izrojene levice!

N. Ž.