fbpx

Sosedje v šoku: V Afganistanu v samomorilskem napadu talibanov na hrvaške vojake en mrtev in dva ranjena

Hrvaški mediji poročajo o tragediji, ki se je zgodila v Afganistanu. Foto: Jutarnji list.

Hrvaški vojaki v Afganistanu so bili tarča napada samomorilskega napadalca z bombo. V napadu so bili ranjeni trije, eden se je do poldneva boril za življenje, a je pozneje v bolnišnici podlegel poškodbam. Odgovornost za napad so že prevzeli talibani.

Vozilo hrvaških vojakov v Afganistanu je danes zjutraj napadel samomorilski bombni napadalec, v napadu pa so bili po poročanju portala Index ranjeni trije hrvaški vojaki. Eden izmed njih se zdaj bori za življenje. V zvezi z napadom so na hrvaškem ministrstvu za obrambo organizirali izredno novinarsko konferenco, na kateri je minister Damir Krstičević pojasnil: “Žal se je danes zgodaj zjutraj zgodil napad na vozilo hrvaške vojske v Kabulu v Afganistanu. Glede na zadnje informacije so bili ranjeni trije vojaki, od katerih je eden dobil težke poškodbe glave in je v življenjski nevarnosti. Druga dva sta tudi težje poškodovana, a izven življenjske nevarnosti. Eden ima zlomljene noge, drugi pa roke. Gre za izoliran napad, vsi preostali pripadniki hrvaškega kontingenta pa so na varnem. Naši častniki so z družinami vojakov, da bi jim nudili vso potrebno pomoč in podporo. Zgodaj zjutraj sem govoril s predsednico in s predsednikom vlade, ki so seznanjeni z dogajanjem.”

Ranjene vojake bodo vrnili v domovino takoj, ko bo mogoče
Podrobnosti napada je za medije pojasnil brigadni general Krešimir Tuškan: “Naš tim je ob 8.15 krenil na opravilo s petimi nebojnimi oklepnimi vozili. V vsakem so bili po trije pripadniki oboroženih sil. Kolona je krenila ob 8.15 proti aerodromu in načrt je bil, da se dve vozili ločita od kolone in gresta proti kampu Lyon pobrat pravnega svetovalca in njegovega sodelavca, ki bi morala zraven na opravilo.” Do napada je po njegovih besedah prišlo na glavni cesti pred kampom Lyon ob 8.45, ko se je glede na pričevanja očividcev motocikel z bombašem zaletel v tretje izmed vozil v koloni. Iz kampa so nemudoma prihiteli vojaki, ki so zavarovali okoliš in nudili pomoč ranjencem. Dva najtežje poškodovana so v bolnišnico prepeljali po zraku, tretji s poškodbami roke pa je ostal v kampu, kjer je bil deležen oskrbe.

Napad na hrvaške vojake v Afganistanu. (Foto: MORH / M. Čobanović)

Krstičević pripravljen na prevzem politične odgovornosti zaradi dogodka
Po pojasnilih ministra Krstičevića naj bi vsi hrvaški vojaki v Afganistanu delovali kot mentorji in svetovalci in kot taki ne sodelujejo v bojnih operacijah. Takoj, ko bo mogoče, se bodo vsi vojaki vrnili na Hrvaško, Krstičević pa je pripravljen na prevzem politične odgovornosti za dogodek: “Zgroženi smo nad tem dogajanjem in obsojamo vsakršen napad na hrvaške vojake, ki sodelujejo v operacijah v delih sveta, kjer podpirajo mir in varnost.”

Napad na hrvaške vojake v Afganistanu. (Foto: MORH / M. Čobanović)

Za napad na mlade vojake prevzeli odgovornost talibani
Mediji pa so že objavili tudi informacije o ranjenih vojakih; šlo je za mlade vojake, rojene v letih 1987 in 1992. Prihajajo iz krajev Osijek, Vinkovci in Sesvete. Najtežje poškodovan ima 27 let, lažje poškodovana pa 27 in 32 let. V sklopu hrvaškega kontingenta je v Afganistan odšlo še 41 pripadnikov partnerskih držav, in sicer 31 Črnogorcev, 6 Makedoncev, 2 Albanca in 2 pripadnika oboroženih sil Bosne in Hercegovine. Afganistanski mediji so poročali, da so za napad že prevzeli odgovornost talibani.

Rok Krajnc