Štirim Nemcem se je dopustovanje spremenilo v nočno moro

Foto: Facebook

Hrvaški portal Morski.hr je objavil grozljivo izkušnjo štirih Nemcev, ki so konec minulega tedna zaradi močnih sunkov treščili ob skale otoka Paga. Po štirinajstih urah so jih hrvaške reševalne službe le uspele najti. Žgoče sonce in dejstvo, da so ostali brez pitne vode, pa je terjalo svoj dolg.

Konec prejšnjega tedna so močni sunki burje ob skale otoka Paga treščili gliser štiričlanske nemške posadke. Štirinajst ur je trajalo mrzlično iskanje hrvaških služb za iskanje in reševanje, iskalo jih je tudi letalo, nazadnje pa so jih našli na treh različnih lokacijah. Štirje Nemci so delili svojo izkušnjo, ki jih je naučila, da morajo v prihodnje vsi upoštevati določena pravila, saj na morju, kot so ugotovili, nikoli nisi zares varen.

Prijatelja Kevin in Philipp, 56-letni Johannes, nemški policist, in 32-letni Enrico, vsi iz Gollhofna na Bavarskem, so se v petek, 23. junija, odpravili na izlet z gliserjem v paške vode. Nihče ni pričakoval, da se bo vožnja z gliserjem v sončnem dnevu prelevila v nočno moro. Gliserju je namreč odpovedal motor in nastala je panika. To se je zgodilo na povratku z otoka Paga na Rab. Ker se je razvila huda nevihta, se je gliser napolnil z vodo in se prevrnil. Medtem ko sta Kevin in Philipp z rešilnimi jopiči skočila v morje, sta Enrico in Johannes ostala na plovilu. Sodeč po navedbah portala je bilo eno od vprašanj štiričlanski posadki, ali so tako ravnali, ker so se bali morskih psov ali drugih morskih živali, je eden od njih dejal, da je bil strah pred tem le kratkotrajen.

Mobilni telefon mu je rešil življenje
Po sedmih urah agonije sta obtičala na nedostopni, nenaseljeni strani Paga, razčlenjeni obali, ki jo tvorijo le skalnate pečine. Edino upanje je bil Kevinov leto dni star mobitel, ki je začuda še vedno deloval, vendar le s štirimi odstotki baterije. “Ves čas sem ga nosil v žepu,” je dejal Kevin. Po navedbah Appla je iPhone 13 vodoodporen do globine šest metrov, a največ za 30 minut. Očitno pa je imel Kevin bolj trdoživ primerek, kar mu je rešilo življenje. Tako je 24. junija ob 5.55 poklical ženo Melanio in ji sporočil svojo lokacijo na aplikaciji WhatsApp. Tako so nemške oblasti vzpostavile stik s Hrvaško reševalno službo, ki jih je rešila.

Foto: Facebook

Pitne vode ni bilo, pili so urin
Utrujeni, na žgočem soncu in brez pitne vode, so bili že na robu obupa. “Ulegli smo se, da umremo. Mislil sem na svojo družino,” je za nemški nemški Bild povedal eden od članov. Med skalami so se hudo poškodovali in kaj drugega kot počakati na pomoč, jim ni preostalo. Ker so umirali od žeje, so bili primorani vzeti prazne školjke, vanje urinirati in piti svoj urin, kar ni bila najboljša ideja, saj se jim je grlo še bolj stisnilo.

Ob ostrem kamenju sta si oba zvila gležnje in ko sta prispela do obale, jima je uspelo poklicati pomoč. Popolnoma izčrpani možje brez kapljice vode so na skalah in žgočem soncu čakali na rešitev. V tistih trenutkih so začeli verjeti, da je to njihov konec. Na srečo so jih rešili. Naj velja ta izkušnja kot dodatno opozorilo vsem, ki plujejo na tem območju: spremljajte vremensko napoved, močan motor na gliserju še ne pomeni, da ste povsem varni.

Tanja Brkić