fbpx

Kitajska mornarica bo do leta 2030 dvakrat večja od ameriške in bo sejala strah po oceanih

Kitajska letalonosilka (vir: twitter)

Ameriški vojaški strokovnjak je v nedavnem pričanju pred kongresom povedal, da bo kitajska mornarica do leta 2030 dvakrat večja od ameriške mornarice. Za Američane to predstavlja velike skrbi, saj bi se zaradi tega njihov vpliv v Aziji še dodatno skrčil.

Po besedah upokojenega kapitana ameriške mornarice Jamesa Fanella na zaslišanju pred komitejem za obveščevalne službe naj bi kitajska mornarica do leta 2030 štela 550 bojnih ladij in podmornic, kar je dvakratnik velikosti ameriške mornarice danes.

Upokojeni direktor za obveščevalne operacije ameriške pacifiške flote je povedal, da v tem trenutku Američani niso zmožni izpolnjevati svojih nacionalnih in varnostnih zavez v Indo-pacifiku, kaj šele po svetu. Ameriška mornarica naj bi do leta 2030 štela 355 bojnih ladij, a je to število pod velikim vprašajem.

Kitajska dolžniška past

Kitajska počasi širi svoj vpliv vzdolž celotne Azije. Začelo se je s kitajsko iniciativo nove svilene poti. Kitajska svojim strateškim partnericam posoja izdatne količine denarja za gradnjo pristanišč pod zelo strogimi pogoji. Ta posojila so po poročanju Breitbarta pogosto past, saj si jih države ne morejo privoščiti odplačevati. Takrat Kitajska zahteva zgrajeno pristanišče zase ter ga spremeni v bodočo vojaško bazo.

Kitajska bojna skupina (Vir: Twitter)

Nedavno je tako dobila v roke novo pristanišče v Šrilanki, na dosegu roke pa je tudi Džibuti v Afriki. Po besedah Richarda D. Fisherja Jr. iz mednarodnega strateškega centra naj bi bili na udaru tudi Pakistan, Vanuatu, Tajska in številne druge države.

Amerika ni pripravljena na vojno v Pacifiku

Strokovnjaki ravno tako svarijo, da če se Kitajska odloči za nasilni prevzem oblasti na Tajvanu, bi to še dodatno osamilo Japonsko in okrepilo kitajsko prisotnost v Južnokitajskem morju.

Duhovi preteklosti so končno ujeli Američane. Kot je povedal Fanell, se je ameriška vojska zadnjih 30 let ukvarjala s kopensko vojno v Afganistanu, Iraku in Siriji, zaradi česar je zanemarila mornarico. “Nismo pripravljeni na vojno sredi Pacifika,” je bil jasen Fanell.

 

Ivan Šokić