Naslednica Merklove AKK želi evropsko vojaško posredovanje v konfliktu med Sirijo in Turčijo, a brez Nemčije

Predsednica CDU in nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer želi evropsko vojaško posredovanje med Turčijo in Sirijo, a brez Nemčije (foto: EPA)

Nemška obrambna ministrica in voditeljica CDU, ki je na čelu stranke nasledila nemško kanclerko Angelo Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer si želi, da bi evropske države vojaško posredovale na sirsko-turški meji in tako oblikovale “mednarodno varnostno območje”. A Kramp-Karrenbauerjeva ne more zagotoviti, da bodo tudi Nemci poslali svoje vojake na Bližnji vzhod.

Nemška obrambna ministrica in voditeljica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je potem, ko so se Američani umaknili, predstavila idejo, da bi evropske države v sodelovanju s Turčijo in Rusijo poskrbele za oblikovanje “mednarodno nadzorovanega varnostnega območja”.

Idejo o oblikovanju skupnega varnostnega območja, ki bi zahtevalo vojaško prisotnost evropskih držav na sirsko-turški meji, je Kramp-Karrenbauerjeva predstavila kljub dejstvu, da, kot poroča Breitbart, po lastnem priznanju sama nima pooblastil, da bi nemško vojsko poslala na Bližnji vzhod.

AKK želi v konflikt med Sirijo in Turčijo vplesti Evropo, a brez Nemčije
Nemška vlada gleda na turški vdor na severovzhod Sirije kot na kršitev mednarodnega prava, a so do sedaj zgolj omejili izvoz vojaške opreme v Turčijo. To so poleg drugih držav storile še Španija, Švedska, Združeno kraljestvo in Kanada.

[Video] Ameriški državni sekretar Pompeo: Trump v polnosti pripravljen vojno posredovati proti Turčiji

V zadevo pa se kljub rožljanju z orožjem državnega sekretarja Mika Pompea ne mislijo vmešavati ZDA, ki so vojaške baze, v katerih so se nekoč nahajali njihovi vojaki ob odhodu v Irak, zravnali z zemljo.

Kakor je povedal ameriški predsednik Donald Trump: “Imajo težave na meji, a to ni naša meja.” In ob tem dodal, da če se hoče “Sirija boriti za svojo zemljo, je to med Turčijo in Sirijo”.

Trump vztraja pri izolacionizmu
“Siriji lahko na pomoč priskoči Rusija in to je v redu. To je veliko peska. Tam imajo veliko peska, to pomeni veliko peska, v katerem se lahko igrajo,” je dodal Trump.

Ameriški predsednik Donald Trum (Foto: EPA)

To je podobno stališče, kot ga je imel že v času svoje predsedniške kampanje leta 2015, ko je po poročanju Washington Timesa povedal, da za ZDA ni mesta v boju proti Islamski državi ali sirskemu predsedniku Bashirju al-Assadu. Že takrat je Trump ponavljal, da je v redu, če Rusija bombardira po Siriji, vključno (s položaji) “upornikov, ki jih podpirajo ZDA”.

Ivan Šokić