fbpx

NBA se udinja komunistom: Direktor košarkarskega kluba moral po številnih pritiskih izbrisati tvit v podporo hongkonškim protestnikom

Generalni direktor Houston Rocketsov Daryl Morey (vir: twitter)

Ameriške ljubitelje košarke je razburilo udinjanje košarkarske lige NBA Kitajski. Namreč, generalni direktor kluba Houston Rockets Daryl Morey je v enem od svojih tvitov, ki jih je moral kasneje izbrisati, izrazil podporo protestnikom v Hongkongu, zaradi česar so Kitajci prekinili sodelovanje s klubom.

Tvit, v katerem je generalni direktor kluba Houston Rockets Daryl Morey v petek, 4. oktobra 2019, podprl protestnike v Hongkongu, je razjezil komuniste na Kitajskem.

Kitajska košarkarska zveza, ki jo vodi ravno nekdanji zvezdnik Rocketsov Yao Ming, je sporočila, da bo v celoti prekinila kakršnokoli sodelovanje z ameriškim košarkarskim klubom iz Teksasa.

Nekdanji zvezdnik kluba Houston Rockets in predsednik kitajske košarkarske zveze Yao Ming (Foto: EPA)

Potem ko so Kitajci Moreyjevo izjavo v zvezi s Hongkongom označili za neprimerno, se je po poročanju Daily Maila oglasila tudi NBA, kjer so v izjavi sporočili, da “razumejo, da so Moreyjevi vidiki ‘globoko užalili’ njihove ‘prijatelje in ljubitelje’ na Kitajskem”. Pri tem so dodali, da imajo “izredno spoštovanje za kitajsko zgodovino in kulturo”.

To pa je razjarilo Američane, ki so bili ob podpori tako teksaškega republikanskega senatorja Teda Cruza kot tudi demokratskega kandidata za predsednika Roberta “Beta” O’Rourka, kritični do NBA.

Po mnenju ameriške javnosti se je NBA, namesto da bi skrbela za človekove pravice, začela zanimati za profit. Kaj bi bilo šele, če bi se športna organizacija v prvi vrsti posvetila športu, ki mu je namenjena. Sam Daryl Morey je že takoj v nedeljo, 6. oktobra 2019, objavil opravičilo za objavo svojega tvita, v katerem je izrazil podporo protestnikom v Hongkongu.

Ivan Šokić