Netflixova črna Kleopatra z najnižjimi ocenami v zgodovini spletne televizije

Temnopolta Kleopatra (Foto: Netflix)

Videti je, da t. i. woke histerija v ZDA pojenja. Najprej se je v zid zaletela pivovarna Anhauser Busch, ki je pivo Bud Light promovirala z odraslim moškim, ki se ima za majhno deklico. Zdaj je očitno na vrsti  Hollywood oz. histerija zamenjave ras, kjer različne belopolte zgodovinske osebnosti igrajo temnopolti igralci. Ali bodo znova skušali upodobiti zgodovinske osebnosti, kot so bile videti v resnici ali pa bodo še naprej vztrajali pri trendu rasnih zamenjav vlog? Kakšen je resnični namen tega trenda, ki ga mnogi zdaj imenujejo “pranje na črno?”

Politična levica pogosto vidi zgodovino kot neprimerno za njihovo pripoved, to je, da je treba različne družbe in etnične skupine homogenizirati v eno samo globalno entiteto, navidezno z enako napredno ideologijo, kot jo imajo oni. Vendar vse do prejšnjega stoletja ni bilo tako. Človeštvo ostaja homogeno in se skuša združevati v plemena, kadar koli je to mogoče.

Nemogoče je ustvariti produkcijo brez “kvot”

Levičarji verjamejo, da lahko s hollywoodsko magijo na novo napišejo nekaj tisoč let zapisane zgodovine in naslednjo generacijo prevarajo, da misli, da sta “raznolikost in vključenost” vedno obstajali. Pravzaprav je dandanes skoraj nemogoče ustvariti  oddajo ali film, ne da bi bili filmski ustvarjalci prisiljeni upoštevati seznam zahtev rasnih in spolnih kvot, tudi če so prikazane kraje zgodovinsko zasedali samo predstavniki ene rase. Netflix je bil začetnik tega trenda.

Katastrofa Netflixove “Kleopatre”

Zdaj se zdi, da je njihov neuspeh dosegel poln krog s serijo o Kleopatri VII., ki jo je izvršno producirala Jada Pinkett Smith (žena nasilneža Willa Smitha). Oddaja, ki je del projekta predstavitve temnopoltih vladark skozi zgodovino, je označena kot resna dokudrama, vendar so upodobitve Kleopatre kot črne popolnoma netočne. Odziv javnosti ni bil pozitiven.

Netflix je znan tudi po oddajah, ki so ji kritiki očitali slabo prikrito propagando pedofilije. (Foto: Netflix)

Netflixova kraljica Kleopatra je dosegla en sam odstotek na spletnem mestu z ocenami Rotten Tomatoes, kar je zgodovinsko nizka vrednost za program kakšne spletne televizije. Poskusi slikanja Egipčanov kot podsaharskih Afričanov v zadnjih letih so povezani s teorijo zarote med levičarskimi aktivisti, ki verjamejo, da je bil Egipt pravzaprav starodavni temnopolti imperij, ki so ga zgodovinarji želeli zlonamerno “prebeliti”. V resnici genetski testi kažejo, da so bili stari Egipčani najbolj povezani z ljudstvi Bližnjega vzhoda, zlasti z Levanta. To je vzhodno Sredozemlje, ki danes vključuje države Turčije, Iraka, Izraela, Jordanije, Sirije in Libanona.

Kleopatra je bila evropskega rodu, to je dejstvo

Kleopatra je bila Grkinja/Makedonka, ne iz Podsaharske Afrike, in o tem v zgodovinski skupnosti ni resne razprave. Najdenih je bilo več podob Kleopatre iz 1. stoletja našega štetja vključno s freskami, ki prikazujejo Kleopatro kot belo.

Kleopatro je upodobila britanska igralka Adele James. (Vir: zajem zaslona, Youtube)

Zakaj ne bi posneli televizijske serije o dejanskih kraljestvih, ki jim vladajo temnopolti v Afriki, kot je kraljestvo Kush (sosedi Egipčanov v današnjem severnem Sudanu) ali imperij Mali? Verjetno zato, ker imajo te skupine omejen vpliv na anale svetovne zgodovine in to za prebujeni Hollywood ni dovolj. Hočejo Wakando. Želijo si, da bi bil Egipt njihova Wakanda, a preprosto ni tako.

Gre za propagando

Zakaj je pomembno, da Kleopatro igra črna igralka? Ker so dejstva pomembna. Čeprav je Hollywood v preteklih filmih in oddajah velikokrat zlorabil zgodovino, bi moral biti cilj izboljšati ta vzorec in si prizadevati za natančnost, namesto da bi se vračali nazaj. In navsezadnje je pomembno, ker te vrste prebujenih produkcij vodi propaganda. To niso spremembe zgodovine za popestritev občinstva; ne, to so spremembe, ki so posebej namenjene laganju javnosti, da jo prepričajo v stvari, ki niso resnične.

Temnopolti igralci niso problem. Problem je levičarska propaganda.

Andrej Žitnik