fbpx

Norveška se pripravlja na kolaps švedskega azilnega sistema – neprodušno bodo zaprli meje

Norveška premierka Erna Solberg, Foto: STA

Norveška se v primeru razpada Švedske pripravlja na opustitev določbe ženevske konvencije. Norvežani bodo zaprli mejo, švedskim beguncem pa bodo zavrnili prošnje za azil. “Pripravljeni smo na najhujše,” je dejala norveška premierka Erna Solberg.

Nevarnost razpada švedskega azilnega sistema in neupoštevanje schengenskih predpisov je tako veliko, da je bila Norveška prisiljena sprejeti krizno zakonodajo za primer, če se zlom sosednje države tudi dejansko zgodi. Premierka Solbergova je zato predlagala zakon, ki norveški policiji dovoljuje zavrnitev vseh prosilcev za azil, ki ne prihajajo neposredno s konfliktnega območja.

Prosilce za azil bodo zavrnili na meji
To pomeni, da bodo prosilce za azil iz Rusije in drugih nordijskih držav zavrnili na meji. Norveška ne bo upoštevala Konvencije o beguncih Združenih narodov. “To je zakon, ki ga bomo uporabili v skrajnem primeru, če se bodo vsi sistemi porušili. Če pride do migrantskega toka, bodo migranti obtičali na Norveškem. Norveška je, konec koncev, na severu Evrope. Od tu ni poti naprej,” je dejala Solbergova.

Norveška vlada se zaradi tega predloga že sooča z nekaterimi nasprotniki zakona. Odvetniško združenje meni, da zakon neposredno krši mednarodne zaveze in ženevsko konvencijo. Švede, ki bi zaprosili za azil, bi po njihovem mnenju vlada morala obravnavati resno. Solbergova pa zakon zagovarja. “Moramo se pripraviti na najhujši scenarij,” je jasna premierka. Danska vlada za zdaj ne želi sprejeti podobnih ukrepov kot Norveška, vendar zakonski predlog zelo podrobno spremljajo.

A. R.