Talibani bi lahko zasedli celoten Afganistan in uvedli šeriatsko pravo

Foto: epa

“Težko je povedati, kaj natanko se bo zgodilo, ampak kot kaže, bodo talibani prej ali slej prevzeli nadzor v državi. Prav zato bi bilo modro, da bi Zahod z njimi skušal skleniti nek sporazum. Če takšnega sporazuma ne bodo, bodo talibani sami stvari uredili, kot bo njim ugajalo. Dolgoročno to pomeni, da lahko pričakujemo vzpostavitev trde islamske države oziroma trde islamske republike, kjer bi vzpostavili vladavino, utemeljeno na šeriatskem pravu, ki je utemeljeno na implementaciji zakonov iz korana,” glede razvoja razmer v Afganistanu meni profesor na FDV Vladimir Prebilič. Poleg tega to pomeni krepitev prisotnosti Kitajske v tej državi ter zgolj posredno grožnjo terorizma. 

Talibanom je včeraj pozno zvečer v manj kot sedmih dneh od pričetka njihove ofenzive v roke padla že deveta prestolnica province. Zadnja izmed njih se imenuje Fajzabad v provinci po imenu Badakšan. Tamkajšnji predsednik države Ašraf Gani je danes odpotoval na sever države v mesto Mazar-i-Šarif z namenom podpore tamkajšnjim oboroženim silam, saj jih oblegajo talibani. Ob tem namerava preveriti tudi splošno varnost na severu države. Gani naj bi se danes predvidoma srečal s pomembnim lokalnim politikom po imenu Ato Mohamedom Nurom ter uglednim poveljnikom afganistanskih sil Abdulom Rašidom Dostumom. Z obema naj bi Gani spregovoril o tem, kako ubraniti mesto pred talibani, saj bi njegova izguba pomenila hud poraz za oblasti v prestolnici Kabul, obenem pa bi s padcem mesta država izgubila nadzor nad severom države. Ta je dolgo časa veljal za pomembno trdnjavo milic, ki se vojskujejo proti talibanom, poroča STA.

Za komentar glede nastalih razmer, njihovega razpleta in globalnega vpliva nastale situacije smo se obrnili na Vladimirja Prebiliča, profesorja na FDV in župana Kočevja. “Težko je povedati, kaj natanko se bo zgodilo, ampak kot kaže, bodo talibani prej ali slej prevzeli nadzor v državi. Prav zato bi bilo modro, da bi Zahod z njimi skušal skleniti nek sporazum.” Če takšnega sporazuma ne bo, bodo talibani sami stvari uredili, kot bo njim ugajalo. Dolgoročno to pomeni, da lahko pričakujemo vzpostavitev trde islamske države oziroma trde islamske republike, kjer bi vzpostavili vladavino utemeljeno na šeriatskem pravu, ki je utemeljeno na implementaciji zakonov iz korana. Za globalno politiko to pomeni: v zadnjem času se dogajajo skupne vojaške vaje Rusije in Kitajske. To jasno kaže na to, da bodo vakum, ki so ga poprej zapolnjevali Američani s svojimi zavezniki, zapolnili drugi. “Nobena skrivnost ni, da se s talibani uspešno pogovarja ravno Kitajska.” 

Foto: epa

“Afganistan je namreč bogat z naravnimi viri, predvsem je govora o različnih rudah, kot sta boksit in železo itd. In te surovine kitajsko gospodarstvo še kako potrebuje.” Zato je pričakovati vedno večjo prisotnost nove velesile, kar bo zagotovo Kitajska. Toda njeni interesi se ne omejujejo zgolj na naravne vire, marveč tudi vzpostavljanje povezav, ki jih poznamo pod skupnim imenom “pas in cesta”. To pomeni, da kitajsko gospodarstvo vse bolj vzpostavlja povezavo z Evropo, in sicer tako po morju kot po kopnem, da bi vse produkte, ki jih kitajsko gospodarstvo proizvaja, plasirali na evropski trg. “In za njih je evropski trg še kako pomemben. V tem primeru bomo dobili novo prisotnost. Kitajska s tem namenom vzpostavlja tudi oporišča v Indijskem oceanu, utrdili so se tudi na Šrilanki, se utrjujejo v Pakistanu itd.” Počasi prepredajo klasično Svilno pot, ki gre po kopnem tudi s potjo, ki poteka po morju. Glede neposredne varnostne grožnje Sloveniji in Evropi po vzpostavitvi novega režima v Afganistanu pa je Prebilič dejal, da te neposredne grožnje ni.

Z morebitno zasedbo celotnega Afganistana in uvedbo islamske države se nam obeta posredna teroristična grožnja
Nek terorizem naj se ne bi zgodil sam po sebi zaradi spremembe oblasti v Afganistanu. “Je pa res, da bodo morale evropske države, tudi Slovenija, biti bistveno bolj previdne v smislu marginalizacije družbe.” Znano je namreč, da tisti, ki so izvajali teroristične dejavnosti, niso od zunaj infiltrirani posamezniki, ampak so doma rojeni prebivalci, ki so zaradi delovanja držav, in sicer takšnih, kot jih imamo, opustili oziroma izgubili upanje v svojo prihodnost in kot takšni postali tarče za radikalizacijo. “Radikalizirali so se doma. Glede tega moramo biti previdni. Evropske države bodo morale biti previdne, da bodo te stvari pravočasno naslovile, zaznale, in reševale razloge za radikalizacijo (zaradi izgube vere in upanja, da boš lahko v življenju uspel, kar se že dogaja).” To se že ves čas dogaja v Franciji – tam je ogromno število ljudi, ki živijo v getih in nimajo neke perspektive, zato so zagotovo tarča tovrstnih oblik radikalizacije in potencialno za izvajanje terorističnih napadov. Situacija v Afganistanu potemtakem pomeni zlasti posredno grožnjo za Evropo in Slovenijo.

Talibani (Foto: epa)

Talibani so izkoristili odhod zahodnih sil iz Afganistana
Svoj komentar pa je za naš medij podal še en profesor na FDV Bogomil Ferfila: “Do leta 2014 je šlo domov večina izmed 140 tisoč vojakov in približno še dodatnih 100 tisoč policistov, ki so jih zahodnjaki imeli, ostali pa so afganistanski vojaki in policisti, za katere je ves čas veljalo, da so dokaj nezanesljivi.” Dogajali so se številni notranji napadi – da so afganistanski vojaki pričeli streljati na zahodne vojake. Po letu 2014 so talibani lahko prišli, kamorkoli so želeli. “Zakaj? Ker so vsi vedeli, da bodo zahodnjaki slej kot prej odšli, talibani pa v trenutku osvojili Afganistan, saj jih ljudje v veliki meri podpirajo – kar 90 odstotkov ljudi.” Dejstvo je, da velika večina ljudi podpira šeriatsko pravo, podpira kaznovanje kraje z sekanjem rok itd. Stvar je tudi v tem, da so talibani večinski narod, to so Paštuni. Talibane pa je vzpostavila pakistanska obveščevalna služba, ki je ob meji Pakistana z Afganistanom, z denarjem Savdske Arabije zgradila vrsto madras – verskih šol, v katerih so šolali otroke, jim oprali možgane.

Po vzpostavitvi talibanske vlade v Afganistanu se obeta tesna navezava te države na Rusijo in Kitajsko
Slučajno so Pakistanci potrebovali spremstvo za konvoj orožja in so vzeli te fante iz verskih šol, ki so se dobro izkazali, ker so bili prepričani, da gredo v raj k dvanajstim devicam ter komaj čakajo, da se razstrelijo. Potem so videli, kako so vojaško učinkoviti in iz tega so nastali talibani. Zatem so se pomnožili s par sto na nekaj tisoč ter osvojili Afganistan. Paštuni, ki so vsi talibani, pa v Afganistanu predstavljajo približno 55 odstotkov vseh prebivalcev. A v afganistanski vojski ni več dejansko nobenega Paštuna. In to je morda še edina stvar, ki afganistansko vojsko še drži skupaj – da so njeni pripadniki vojaki iz drugih etničnih skupin, ki se borijo proti Paštunom. Vendar pa so posamezne etnične skupine med seboj razdeljene, kar predstavlja težavo za boj proti talibanom. “Če bodo talibani dovolj močni, bodo zavzeli sever države, kar se je zgodilo tudi po odhodu Rusov,” spomni Ferfila.

Foto: Twitter

Obenem imajo talibani podporo bogatih zalivskih držav, zlasti Savdske Arabije, Katarja, Združenih arabskih emiratov. Dajejo jim denar, da si kupujejo orožje. Verjetno bodo talibani zavzeli celoten Afganistan. “Vendar pa talibani za razliko od Islamske države in Al Kaide nimajo globalnih ambicij. Njih zanima samo vzpostavitev islamske države v Afganistanu. Verjetno bodo osvojili večino državnega ozemlja, nekaj žepov bo pa ostalo po visokogorju.” V začetku bi lahko bodoča talibanska vlada začela sodelovati zlasti s Kitajsko, ki je v tej državi že močno prisotna, še posebej zaradi nafte in plina, poleg tega pa so prisotni tudi Rusi, ki nadaljujejo številne gradbene projekte. Rusija in Kitajska pa se zelo bojita islamskega terorizma. Zato bi lahko ob svoji ekonomski pomoči zahtevali totalno pacifikacijo v smislu neširjenja islamskega ekstremizma, kar je za Zahod dobro.

Domen Mezeg