fbpx

Putinovi vojaki si postavljajo ščite kar iz trupel svojih mrtvih tovarišev

Foto: epa

Obstajajo trditve, da vojaki Vladimirja Putina kopičijo trupla svojih mrtvih tovarišev, da bi se s tem zaščitile pred ukrajinskimi naboji. Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kirilo Budanov je dejal, da je bil konec decembra med obiskom Bakhmuta v Donecku priča šokantnim prizorom.

Kirilo Budanov vztraja, da se Ukrajina ne bo odrekla niti centimetru svojega ozemlja, in dejal, da je neuspeh Rusije, da bi zmagala v vojni po skoraj enem letu, dokazal, da država “ni več grožnja svetu”, njeno vojaško moč pa je označil za “pripoved”.  Napoveduje, da se bo vojna vlekla še vsaj nekaj mesecev, najhujši spopadi pa naj bi se odvili marca, saj Ukrajina spomladi načrtuje velik napad.

Nakopičena trupla uporabljajo za kritje
Ko je govoril o svojem obisku v Bakhmutu, je za ABC News povedal: “Vojaki so mi pokazali predel, kjer so trupla nakopičena tako, kot je mogoče videti v filmih. Na prostem je na stotine trupel, ki kar gnijejo. Ponekod so trupla nakopičena druga na drugo v smislu improviziranih zidov. Ko ruske enote napadejo to polje, uporabijo nakopičena trupla za kritje, ščit. Ampak ne deluje. Tam so prava polja trupel.”

Budanov je zatrdil, da je Putinova zaloga orožja začela primanjkovati, zato so morali poiskati druge možnosti. Med njimi so iranski samouničujoči brezpilotni letalniki Shahed, čeprav je Iran zanikal, da bi Rusiji prodal na stotine kosov smrtonosnega orožja. 1. in 2. januarja je Rusija poskušala s pomočjo 84 brezpilotnikov povzročiti množične žrtve, a jih je ukrajinska zračna obramba uspešno nevtralizirala. Budanov predvideva najbolj intenzivne spopade marca in spomladi, ko meni, da bo prišlo do več osvoboditev ozemelj, ki bodo zadale končne poraze Ruski federaciji, in sicer vse od Krima do Donbasa.

Zavzel se je vrnitev ukrajinskih meja na tiste iz leta 1991 in dejal, da se Zahod ne sme bati “preoblikovanja Rusije”, češ da bo to koristilo celotnemu svetu. Budanov je glede Putinovega režima dejal, da je v “posmeh”, in dodal, da so bile njegove enote za nadziranje ozemelj, ki so jih okupirali v Ukrajini, zmanjšane. “Rusija ni več vojaška grožnja svetu, je samo bajka,” je dodal. Priznal je, da je ogromni ruski arzenal jedrskega orožja zaskrbljujoč, in pozval k denuklearizaciji države ali “vsaj mednarodnemu nadzoru” njenega jedrskega orožja.

Kirilo Budanov (Foto: Wikipedia)

Do omenjenih trditev prihaja dan pozneje, ko je Rusija obtožila svoje vojake, da so nezakonito uporabljali svoje mobilne telefone, s tem pa izdali svojo lokacijo, preden je smrtonosni ukrajinski napad ubil kup njihovih vojakov na vojaški šoli. Kremelj je število žrtev novoletne stavke v Makijevki povišal s 63 na 89, kar je največja priznana izguba v vojni, čeprav Ukrajina trdi, da je prava številka okoli 400 mrtvih. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so štiri ukrajinske rakete sistema Himars zadele začasno rusko vojašnico v poklicni šoli v Makijevki, pobratenem mestu rusko okupirane regionalne prestolnice Donecka v vzhodni Ukrajini.

V času napada je imel ruski predsednik Vladimir Putin svoj tradicionalni novoletni nagovor, v katerem je pozdravil “junake”, ki se borijo v Ukrajini. Čeprav je bila sprožena uradna preiskava, je glavni razlog za napad očitno nezakonita množična uporaba mobilnih telefonov s strani vojakov, so sporočili z ministrstva. “Ta dejavnik je omogočil sovražniku, da izsledi in določi koordinate lokacije vojakov za raketni napad,” je zapisano v izjavi, izdani v sredo malo po 1. uri zjutraj.

Vsi pa ne verjamejo navedbam ruskega ministrstva
Vendar je Semjon Pegov, ugledni ruski vojni dopisnik, ki ga je Putin konec leta 2022 odlikoval z redom za hrabrost, podvomil v sklepanje ministrstva, poroča britanski Daily Mail. V objavi na Telegramu je Pegov dejal, da bi Ukrajina lahko locirala vojake prek dronov in obveščevalnih podatkov, ne nujno prek mobilnih telefonov. “Zgodba o mobilnikih ni preveč prepričljiva,” je dejal Pegov. “To rečem redko – a to je tisti primer, ko bi bilo verjetno bolje molčati, vsaj do konca preiskave. Videti je kot odkrit poskus zvalitve krivde,” je še dejal in dodal, da bo število žrtev še naraslo.

Foto: Euromaiden Twitter

“Ne dvomimo, da bodo sedanji gospodarji Rusije vrgli vse, kar jim je ostalo, in vse, ki jih lahko zgrabijo, da bi poskušali obrniti tok vojne in vsaj odložiti svoj poraz,” je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v video nagovoru. “Moramo prekiniti ta ruski scenarij. Na to se pripravljamo. Teroristi morajo izgubiti. Vsak poskus njihove nove ofenzive mora propasti,” je povedal v nadaljevanju.

Sara Kovač