fbpx

[Video] McConell je kupljen! Prejemal na tisoče dolarjev Dominionovih lobistov! Lani zavračal obravnavo zakonov, ki bi okrepili varnost volitev!

Vodja republikanske večine v ameriškem senatu Mitch McConnell (foto: EPA)

Potem ko je vodja republikanske večine v ameriškem Senatu Mitch McConell preuranjeno čestital nekdanjemu ameriškemu podpredsedniku Jou Bidnu za zmago na predsedniških volitvah 2020, je postalo jasno, zakaj se mu tako mudi priznati poraz. Medtem, ko se za svojo ponovno izvolitev lahko zahvali samo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, pa je McConell pokazal svoje prave barve. V javnost so prišle informacije, da sta njegovi kampanji donirala tudi Dominion Voting Systems in Election Systems and Software. To sta dve podjetji, ki imata 80-odstotni tržni delež vseh volilnih naprav v rabi v ZDA.

V zadnjem letu je več lobistov podjetij Dominion Voting Systems in Election Systems and Software, ki imajo 80-odstotni delež vseh volilnih naprav v rabi v ZDA kampanji za ponovno izvolitev v senat Mitcha McConnela doniralo na tisoče dolarjev.

Tako David Cohen kot Brian Wild, oba lobista Brownstein Hyatt Farber Schreck, ki je v 2019 lobiralo za Dominion, sta donirala dva tisoč in tisoč dolarjev McConnellovi kampanji. Lobistki ES&S Emily Kirlin in Jen Olson sta McConnellovi kampanji namenili vsaka tisoč dolarjev.

Do donacij je po poročanju National File prišlo v marcu 2020, ravno v času, ko je pandemija covida-19 zajela ZDA in je postalo glasovanje po pošti vedno bolj zagovarjan način glasovanja s strani demokratov.

McConnellovih 30 srebrnikov
A kakor vse kaže, se je moral McConnell za donacije lobistov Dominiona in ES&S nekoliko potruditi. Tako je julija 2019 blokiral kar dva zakona, ki bi med drugim namenila 775 milijonov dolarjev za krepitev varnosti volitev in vzpostavila obvezno papirno sled za vsako oddano glasovnico v državi. Ravno tako je eden od predlaganih zakonov od političnih kandidatov, njihovega osebja in družin zahteval, da obvestijo FBI v kolikor bi jim katerakoli tuja vlada ponudila pomoč.

Predloge obeh zakonov je McConnell zavrnil z besedami, da ne gre za “resen predlog.” Pri tem se je branil, da ker gre za predlog ene strani, ne bi mogel biti sprejet. “Američani so volili na letošnjih volitvah,” je v svojem govoru pred dnevi povedal McConnell. “Naš sistem vladavine ima procese, ki bodo določili kdo bo zaprisegel 20. januarja in elektorski kolegij je spregovoril, zato želim danes čestitati izbranemu predsedniku Jou Bidnu,” je zaključil McConnell, ne da bi enkrat omenil kakršnokoli volilno prevaro, tožbe ki potekajo ali nove nepravilnosti ki se odkrivajo.

Še več, McConnell je zamolčal, da sta po oddanh elektorskih glasovih tako predsednik Donald Trump kot Biden prejela več kot 270 elektorskih glasov, saj sta kakor smo poročali na Nova24TV v kar sedmih zveznih državah glasovala dva seta elektorjev, tako demokratski kot republikanski. Kateri glasovi od 84 podvojenih elektorskih glasov bodo na koncu upoštevani pa bo znano šele 6. januarja 2021, ko bo štetje vodil ameriški podpredsednik Mike Pence.

Ivan Šokić