fbpx

[Video] Več deset tisoč protestnikov v Hongkongu nad poslopje kitajske vlade: Policija v spopadih rabila solzivec, svetlobne granate in gumijaste naboje

Spopadi protestnikov in policije v Hongkongu (printscreen: youtube)

V nedeljo je v Hongkongu ponovno prišlo do spopadov med policijo in protestniki. Protest, ki se je začel z mirnim zborovanjem v osrednjem mestnem parku je hitro prerasel v pohod po mestu nakar se je več deset tisoč zbranih protestnikov v črnih majicah razkropilo po mestu in blokiralo ključne ulice.

V Hongkongu že dva meseca potekajo protesti, ki želijo preprečiti vzpostavitev celovite kitajske nadvlade nad mestom, ki je vse od odhoda Britancev leta 1997 užival dobršno mero avtonomije. V mestu so vseprisotni spopadi med policijo in protestniki, vedno bolj pa se pojavlja vprašanje, kdaj bodo intervenirale komunistične oblasti.

Na tisoče protestnikov oblečenih v črno je krenilo proti trgovski četrti, medtem ko se je druga skupina po poročanju portala Advance.hr odpravila do predstavništva kitajske vlade, kjer je prejšnji teden prišlo do ostrega obračuna s policijo.

Tam jih je pričakalo več sto pripadnikov policije, ki so blokirali dostop do poslopja. Potem ko je prišlo do spopada med dvema skupinama je policija uporabila solzivec, svetlobne granate in protestnike obstreljevala z gumijastimi naboji.

Na ulicah je bilo videti protestnike, ki so se dušili zaradi dima na ulicah, medtem ko so rešilci  z “bojišča” vozili ranjene.

Ivan Šokić