fbpx

Lahko tudi nas doleti belgijski scenarij, če se ne bo dosledno upoštevalo ukrepov za zajezitev virusa?

Vir: Youtube

V Belgiji okužene medicinske sestre nadaljujejo z opravljanjem svojega dela, če ne kažejo simptomov bolezni covid, poroča Euronews. Vodja urgentnega bloka v tej belgijski bolnišnici, dr. Alexander Ghuysen, je pojasnil, da je bila odločitev za tako potezo težka a potrebna. “Slabše in slabše nam gre, bližamo se kritični točki,” je še povedal.

Gre za bolnišnico v mestu Liege, blizu meje z Nizozemsko, kjer imajo najvišjo incidenco v celotni državi. Vodja bolnišnične urgence dr. Alexander Ghuysen je dejal, da se vsak dan soočajo s prostorskimi in kadrovskimi težavami, ki zahtevajo žal tudi ekstremne rešitve. Zaradi okužbe z virusom covid-19, imajo trenutno odsotnih dvajset odstotkov zdravstvenih delavcev. Zdravnik je tudi pojasnil, da tveganje za prenos okužbe v teh primerih niti ne obstaja, saj so medicinske sestre, ki so bile na testih za covid pozitivne, v stiku zgolj s takimi bolniki, ki so prav tako že okuženi.

Prostore z okuženi osebjem so praktično izolirali od vseh ostalih prostorov, kamor lahko vstopijo le pooblaščeni za to. Okuženo osebje se tudi prehranjuje v prostorih, ki so temu posebej namenjeni in prav tako ločeni. Vsi prostori se vsakih očistijo in razkužijo, okuženo osebje pa ni v nikakršnem stiku z zdravim osebjem. “Obstaja točka, kjer obstajajo le še slabe rešitve in mi se tej točki nezadržno približujemo,” je Ghuysen opisal situacijo. Če bo število okužb še naprej naraščalo s trenutnim tempom, zdravstvena stroka po poročanju Euronews svari, da bodo belgijske intenzivne enote 6. novembra dosegle maksimalno možno kapaciteto.

Vir: Youtube

v Belgiji bo za zdravstvene delavce letošnja zima zelo dolga
Epidemiologi so pojasnili, da se iz te stopnje prenasičenosti, če do nje pride, ne bodo mogli izkopati še več nadaljnjih mesecev. Dr. Philippe Devos je dejal, da bodo v tem primeru nove bolnike lahko sprejemali šele po januarju, naslednje leto. “Za zdravstvene delavce v Belgiji bo letošnja zima zelo dolga,” je poudaril predsednik Združenja belgijskih medicinskih sindikatov. S 14 dnevno incidenco, ki v Belgiji znaša 1400 okužb na 100 tisoč prebivalcev, so prehiteli tudi Češko. Spopadajo se tudi z enim od največjih smrtnih deležev, zaradi covida je od začetka izbruha epidemije umrlo že več kot 11 tisoč oseb. Se pa tudi med prebivalci Belgije pojavlja zmeda in nerazumevanje, zaradi pogostega spreminjanja pravil in ukrepov. Za nekoga, ki živi blizu Bruslja, tako lahko veljajo precej drugačna pravila, kot pa za nekoga, ki živi le dvanajst kilometrov stran, poročajo. Kar pa je na en način razumljivo, saj se ukrepi verjetno, podobno kot v Sloveniji, prilagajajo trenutni situaciji, v določenem območju države.

Sara Bertoncelj