fbpx

Lakota boli bolj kot izstreljeni naboji: Gol protestnik z Biblijo v rokah v znak protesta nad venezuelskim socialističnim režimom

Foto: Twitter

Pred dvema dnevoma je veliko pozornosti vzbudil eden izmed protestnikov, ki se je pridružil tisočim, ki zahtevajo konec vladavine venezuelskega socialističnega režima, saj na sebi, medtem ko se je približal oboroženemu vozilu in zahteval ustavitev napadov na protestnike s solzivcem in gumijastimi naboji, ni nosil ničesar drugega kot nahrbtnik, v rokah pa je držal tudi Biblijo.

Po navedbah Breitbarta je omenjeni moški med protestom utrpel številne telesne poškodbe, katerih število se je dodatno povečalo, ko je splezal na vojaški tank in večkrat zaporedoma zakričal: “Prenehajte metati bombe,” pri čemer je imel v mislih solzivec, ki ga uporabljajo oblasti v boju proti protestnikom.

Venezuelo pretresa huda lakota
Videoposnetek protestnika je kmalu zakrožil na družabnih omrežjih, CNN pa poroča, da je moški za lokalne medije povedal, da bolijo rane, ki jih povzročijo gumijasti naboji, veliko manj kot lakota, ki je doletela Venezuelo. Venezuela se sooča s hudo prehransko krizo na račun večletnega slabega upravljanja s strani socialističnega režima, za katerega sta značilna strog nadzor nad kontroliranjem cen in omejevanje, pri tem pa je potrebno omeniti, da ima vojska popoln nadzor nad oskrbo hrane celotnega naroda.

Foto: iStock

Povprečni Venezuelec je v lanskem letu na račun pomanjkanja hrane izgubil skoraj 20 kilogramov, 15 odstotkov Venezuelcev se je iz istega razloga za preživetje prisiljenih prehranjevati z industrijskimi odpadki. Javnomnenjske raziskave razkrivajo, da si večina prebivalcev ne more zagotoviti niti treh obrokov hrane na dan.

Diktator Nicolás Maduro krivde za svojo nesposobnost ne priznava in v svoj zagovor ponuja teorije zarote, pri čemer izpostavlja, da naj bi bile za vse krive ZDA. V Venezueli so prejšnji mesec celo aretirali peke, ki so “nezakonito” pekli piškote in druge slaščice. To se je zgodilo po tem, ko je socialistični predsednik Maduro zagrozil, da bo kot del boja proti tako imenovani “kruhovski vojni” prevzel vse pekarne v venezuelski prestolnici Caracas in zahteval uveljavitev pravila, da mora biti 90 odstotkov pšenice uporabljene za izdelavo kruha, ne pa za peko peciva in slaščic.

Obstajajo navedbe, da naj bi bil protestnik Hans Wuerich študent komunikologije na univerzi v venezuelski prestolnici Caracas. Na protest mladega moškega se je preko nacionalne televizije odzval tudi Maduro in ga označil kot šov, mladeniča pa zasmehoval in ga označil za smešnega. “Kako grda in grozna stvar,” je dejal in dodal, da je izgledalo kot nekakšen grozljiv film. “Vse, kar lahko naredimo, je, da se smejimo.” Dodal je, da je še dobro, da se je protestnik umiril, sicer bi slike izpadle še bolj grozljive.

Henrique Capriles, vodilni desnosredinski opozicijski voditelj, ki so mu brez razloga prepovedali opravljanje javne funkcije za dobo 15 let, je povedal, da je med četrtkovimi protesti umrlo vsaj 10 ljudi. Zaradi prepovedi socialistične vlade glede pravnega lastništva strelnega orožja lahko imajo tega v rokah le policija, vojska in zavezniki vlade.

Foto: epa

N. Ž.