Venezuela: Maduro bo obračunal z opozicijo – nad protestnike je poslal vojsko!

Protesti v Venezueli (Foto: epa)

Venezuelski socialistični predsednik Nicolas Maduro je pred množičnimi protesti opozicije, napovedanimi za sredo, v nedeljo na ulice poslal vojsko, poročajo tuje tiskovne agencije. Vojska je že potrdila zvestobo predsedniku. Države Latinske Amerike medtem pozivajo k mirnim protestom v Venezueli.

V Venezueli že dva tedna vsak dan potekajo protesti proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Madura, ki se jih udeležuje več deset tisoč ljudi. V spopadih med protestniki in policijo je bilo od začetka demonstracij ubitih najmanj pet protestnikov, več sto jih je bilo ranjenih.

Maduro je diktator, nad ljudi poslal vojsko
Desnosredinska opozicija opozarja, da se Maduro v sivem območju med diktaturo in preostankom demokracije giblje v smeri “črnega območja”. Protestniki se zavzemajo za predčasne volitve in izpustitev političnih zapornikov. Vrhunec naj bi demonstracije dosegle v sredo, ko venezuelska opozicija napoveduje “mater vseh protestov”. Množični protesti bodo tako potekali na državni praznik, s katerim v Venezueli obeležujejo začetek boja za neodvisnost leta 1810. Madurovi podporniki so za isti dan napovedali demonstracije v podporo predsedniku.

Maduro je na ulice poslal vojsko in to pozval k pripravljenosti. Kot je poudaril v ponedeljek, želi opozicija organizirati izgrede in s tem izzvati posredovanje tujine v državi. Predstavniki opozicije svarijo pred nasiljem na demonstracijah in so vojsko pred protesti pozvali, naj se obrne proti Maduru, ki je državo pahnil v veliko gospodarsko in politično krizo s pomanjkanjem in izgredi.

Vendar pa je obrambni minister Vladimir Padrino Lopez dejal, da vojska “potrjuje svojo brezpogojno lojalnost predsedniku”. To je povedal pred več tisoč oboroženimi pripadniki t. i. bolivarske milice na trgu pred predsedniško palačo, ki so njegove besede pozdravili z dvignjenimi pestmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Maduro se je za podporo že zahvalil in napovedal, da bo vojsko razširil na pol milijona vojakov. “Lojalnost se poplača z lojalnostjo,” je dejal.

Države Latinske Amerike medtem pozivajo k mirnim protestom v Venezueli. “Pozivamo vlado bolivarske republike Venezuele, naj zagotovi pravico do mirnih protestov,” je v skupnem sporočilu zapisalo enajst držav – Argentina, Brazilija, Čile, Gvatemala, Honduras, Kolumbija, Kostarika, Mehika, Paragvaj, Peru in Urugvaj.

A. R., STA

 • Franc Šink

  Od kje jim denar za orožje? sami so preneumni da bi ga izdelali.Samo vprašam.

 • PLavi-mil

  A, se tudi vam zdi, da sta med agresorji Madure tudi Mesečnik in Violeta?

 • xtc

  No to le “demokratičen” obraz socializma_socialisti so zločinci in ko pridejo na oblast z nje zlezejo žal le z orožjem in vojno:

 • Olga

  Mrsečev in Tomićkin “demokratični” socializem! Že Kresalka je imela tako vizijo, ko je hotela nabaviti vodni top! Je že vedela, zakaj!

  • Borut Stari

   No, pa je vodni top nabavila sedanja ministrica,Tudi v strahu oblastnikov pred opeharjenimi državljani?

   • Olga

    Nimajo denarja, so preveč pokradli, bojo raje v Falcona sedli in zbežali, ko bo zagustilo!

 • domovina mili dom

  Obstajata dva sistema. Enega moraš braniti s palico in pravljicami, drugega s korenčkom in blagostanjem.
  Zato ljudje bežijo od pravljic, ker jih ne nahranijo.

 • luckyss

  Uvajanje “demokracije” je že standardni postopek…
  Isti ljudje so jo uvajali v Libiji, Jugoslaviji, Iraku itd..Pri Siriji se je malce zataknilo, ker tudi Putin rabi nafto, vendar je princip poznan…članek pa odveč..

  • xtc

   Ne gre za nobeno “UVAJANJE” PAČPA UPOR LAČNIH PROTI TAKIM KOT STE LEVAKI::
   Vaš Venezuelski socialistični kamerat je iz bogate države naredil bedo_kot vsak levak: