Lani med migranti v EU le 8 odstotkov žensk

Migranti so preplavili italijanski otok Lampeduso. (Foto: epa)

Lani je bila velika večina migrantov, pretihotapljenih v Evropsko unijo, moških, delež žensk je bil le 8-odstotni, je v svojem poročilu o analizi tveganja za obdobje 2023–2024 navedla Evropska mejna agencija Frontex.

Frontex je v tako imenovanih “tajnih vstopih” kot vodilno skupino državljanov zabeležil Afganistance (33 odstotkov), sledili so jim Sirci (15 odstotkov) in Turki (10 odstotkov). V Frontexovem poročilu je zapisano tudi opozorilo, da se bodo nezakoniti vstopi naslednje leto verjetno še povečali.

“Kaže, da se lahko nezakoniti vstopi v naslednjem letu povečajo skladno s pričakovanim večjim migracijskim pritiskom na zunanjih mejah EU na splošno,” je dejal. “Hkrati povečan promet vozil na izbranih mejnih prehodih (da ne omenjamo morebitnih spremenjenih okoliščin med prečkanjem kopenskih mejnih prehodov med uvedbo sistema vstopa in izstopa) povečuje možnosti, da tajni migranti ostanejo neodkriti, pogosto v življenjski nevarnosti in nečloveških razmerah.”

Poročilo je tudi poudarilo, da nezakoniti priseljenci prihajajo iz držav (večinoma iz Afganistana in Sirije), “od koder je mogoče pričakovati največji porast vstopa v Evropo.”

Frontex je še dejal, da je poleg nezakonitih migracij prišlo tudi do širjenja mrež tihotapcev mamil v Evropsko unijo. Prijavljeni zasegi mamil v letu 2022 so znašali 1898 primerov in 252 ton prepovedanih drog.

Kritiki množičnega priseljevanja že leta ugotavljajo, da je večina nezakonitih migrantov, ki prihajajo v Evropo, moških, sposobnih za boj, v očitnem nasprotju z večino žensk, ki so prišle iz Ukrajine, ko je izbruhnila vojna. Poleg tega je velika večina teh moških ekonomskih migrantov, ki ne bežijo pred vojno ali preganjanjem.

I. K.